VLM start grondverwerving voor stadsrandbos op

Het gebied dat wordt ingesloten door de onderbroken rode lijn wordt de komende jaren een stadsrandbos van 15 hectare. (gf)
Tom Van Houtte

De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) besliste vorige week tot de oprichting van een grondenbank in functie van de realisatie van een stadsrandbos dat de komende jaren vorm moet krijgen op Tielts grondgebied.

Het gaat om een gebied van 15 hectare in het zuidwesten van Tielt, net over de spoorweg, vanaf de Huffesele- en Abeelstraat tot aan de Sint-Amandstraat. De oude spoorwegbedding naar Meulebeke en de Marialoopbeek vormen de dragers van dit gebied.

Simon Bekaert, bestuurder bij de Vlaamse Landmaatschappij, is blij met de volgende stap in het dossier. “We beslisten met de raad van bestuur van de VLM om de verwerving van gronden aan de stadsrand van Tielt op te starten voor de realisatie van het stadsrandbos.”

Grondenruil mogelijk

Bedoeling is de niet al te talrijke grondeigenaars of pachters uit te kopen. “Naast een minnelijke aankoop kunnen we ook een ruil met andere gronden elders in de omgeving voorstellen”, aldus nog Bekaert. “Daarom beslisten we om met de VLM een lokale grondenbank op te richten en grondreserve aan te leggen in functie van het uitwerken van grondruilen.”

VLM treedt bij de verwerving op in opdracht en voor rekening van de stad Tielt. In het meerjarenplan voor deze regeerperiode trok het stadsbestuur 600.000 euro uit voor de realisatie van het nieuwe bos. Vorig najaar kende Vlaams Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) een subsidiebedrag van 513.450 euro toe.

Wandel- en fietsas

“De vorige legislatuur hebben we de ruimtelijke bestemming van dit gebied al omgezet van landbouw- naar bosgebied. Het is een van mijn realisaties als toenmalig schepen van Ruimtelijke Ordening waar ik nog altijd meest trots op ben. Maar nu moet het project natuurlijk ook in de praktijk gerealiseerd worden. Bij deze hebben we dus een belangrijke stap gezet.”

Eenmaal verworven, zal het gebied bebost worden en wordt er een wandel- en fietsas aangelegd. Via een stadspark, dat een centrale ligging krijgt in een nog te bouwen wijk met maar liefst 500 woningen in de ruime stationsomgeving, zal het nieuwe stadsrandbos een grote buffer krijgen richting bebouwing. (TVW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.