Drama bij Kortrijkse slechtvalken, indringster vernietigt de twee eieren van Emma

De indringster maakt het zich gemakkelijk in de nestbak nadat ze Cor heeft weg gejaagd.© Slechtvalken Zuid-West-Vlaanderen
De indringster maakt het zich gemakkelijk in de nestbak nadat ze Cor heeft weg gejaagd.© Slechtvalken Zuid-West-Vlaanderen
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Emma, het slechtvalkwijfje dat al zes jaar op de Sint-Maartenstoren in Kortrijk woont, werd zondag voor het laatst gezien. Ze werd verjaagd door een jongere rivale. Emma’s partner Cor is gebleven, maar de nieuwe valk liet hem de twee eieren van Emma niet bebroeden, die zijn dus verloren gegaan.

Uit webcambeelden blijkt dat een jonge indringster Emma zondag heeft verjaagd uit de nestbak op de Sint-Maartenstoren in Kortrijk. Ze is sindsdien niet meer gezien. De indringster verscheen maandagochtend vroeg wel weer in beeld. Wat volgde was een rollercoaster aan gebeurtenissen.

Cor mag blijven

De partner van Emma, Cor, probeerde het nest te bewaken. Maar hij bleek geen partij voor het nieuwe wijfje. “Hij besloot dan ook maar snel om in de plaats daarvan naar de gunsten de dingen van het nieuwe jonge wijfje”, klinkt het bij Slechtvalken Zuid-West-Vlaanderen.

“Hij bracht haar prooien en hij werd in ruil daarvoor in de nestbak gedoogd. Maar de dag erna, op dinsdag, belette het wijfje hem toch om de eieren van Emma te bebroeden. Die gingen dus verloren.” Het lijkt onwaarschijnlijk dat Cor en het nieuwe wijfje dit jaar een nest zullen maken. Daar is ze nog te jong voor.

De nestplaats in Kortrijk is blijkbaar zeer gegeerd bij de slechtvalken. Dinsdagnacht kwam immers nog een derde vogel opdagen. Die werd binnen een paar seconden verjaagd door het nieuwe wijfje en werd sindsdien niet meer gezien.

Nieuwe veldslag?

Cor en Emma zijn pas een klein jaar een koppel. Emma moest immers al eens eerder haar nest terug veroveren van een rivale, Rona. Die laatste delfde het onderspit, maar Cor (een echte opportunist) mocht blijven. Emma’s eerste partner Maarten, was immers kort daarvoor op mysterieuze wijze verdwenen.

Het is dus niet ondenkbaar dat Emma ook nu een nieuwe veroveringspoging van haar nest zal wagen. Maar de kans op een nieuwe slechtvalkenbabyborrel , zoals die in 2019 georganiseerd werd voor Manten, het jong van Emma en Maarten, wordt met de dag kleiner.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.