Carlos verheugd over groene kikkers in Kasselrijbeek na 50 jaar afwezigheid

Natuurliefhebber Carlos Van De Ginste.© GV
Natuurliefhebber Carlos Van De Ginste.© GV
Gerda Verbeke

Als kleine jongen speelde Carlos Van De Ginste (57) dagelijks aan de Kasselrijbeek in Vichte en observeerde hij de dieren die er leefden en de planten die erlangs groeiden. “Er waren hier poeltjes en beken met onder meer stekelbaarsjes, salamanders en kikkers”, stelt de natuurliefhebber. “Dat veranderde toen honderden vrachtwagens aarde kwamen aanvoeren.” Nu zijn er nu opnieuw luidruchtige concerten te horen van de groene kikkers na een afwezigheid van zo’n vijftig jaar. En dat stemt Carlos hoopvol.

“Waardevolle gedeelten gebied werden opgehoogd en de natte weiden verdwenen om een egale akker aan te leggen voor de teelt van mais, graan of aardappelen. Ongeveer vijftien jaar geleden kwamen honderden vrachtwagens aarde opvoeren en de meanderende Kasselrijbeek werd gekanaliseerd.”

“Het is triestig dat ik dit moet zeggen, maar ook hier in de Albrecht Rodenbachstraat waar ik nu woon, was vroeger een interessant gebiedje met waardevolle planten en kleine landschapselementen. In de winter stond het hier toen altijd onder water en konden we schaatsen als het gevroren had. Hierachter is het nog een beetje authentiek, maar ze zijn ook al begonnen met op te voeren. Dit is nefast voor insecten en vogels, zeker ook het gebruik van herbiciden en pesticiden bij akkerbouw. Alleszins groeien er nog pinksterbloemen die nu zeldzaam aan het worden zijn. Als waardplant zijn zij waardevol voor bepaalde vlindersoorten. Als de grond verder opgevoerd zal worden en er daar eventueel huizen opgebouwd gaan worden, dan gaat er weer een mooi stukje land verloren.”

Wielewaal

“Hier vlakbij was er een populierenbosje en daar in de buurt moest ik meehelpen met mijn vader als boerenzoon. Terwijl wij aan het hooien waren, weet ik nog heel goed dat ik de prachtige, geelachtige wielewaal hoorde jodelen en zag ik het nest met jongen. Er was toen ook een broedgeval van de wielewaal aan kasteel Verhaeghe en in ’t Beukenhof.”

“Ondertussen is dat geen broedvogel meer in onze regio en is hij uitgestorven in onze streken. Ook de grauwe gors broedde hier en je kon watersnippen, wulpen en kemphanen gemakkelijk spotten in de waterplassen. Ondertussen zijn ze sterk afgenomen in aantallen en moet je echt op zoek gaan naar deze steltlopers in onze regio”, weet Carlos die ook bestuurslid is bij Natuurpunt Krekel Anzegem.

Meer leven

“De periode dat de ververij haar afvalwater in de beek loosde, ligt gelukkig al enige tijd achter ons. De beek was toen gekleurd volgens de kleur verf die de ververij op dat moment gebruikte. Het stemt mij alleszins verheugd en het maakt mij hoopvol dat er opnieuw meer leven terug te vinden is in de beek. En dat het hier op deze plek is, vlakbij de voormalige boerderij van mijn ouders, maakt dat ik me hier extra thuis voel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier