Al 3.000 vallen voor Aziatische hoornaars opgesteld in de provincie

De grote wespensoort is een bedreiging voor onze biodiversiteit en heeft weinig tot geen natuurlijk vijanden, daarom is de Provincie ze liever kwijt dan rijk. © MARC DIRIX BELGA
Phebe Somers

De lente staat voor de deur, en dat wil zeggen dat de Aziatische hoornaars binnenkort ontwaken uit hun winterslaap. “Is de Provincie voorbereid om de bestrijding ervan vlotter te laten verlopen dan vorige jaren?”, vroeg provincieraadslid Ruben Strobbe (CD&V) zich af.

Initieel werd gecommuniceerd dat alle lentevallen zouden bedeeld zijn tegen 1 maart, wat niet het geval was. Veel vrijwilligers zouden volgens Strobbe klagen over de slechte communicatie. Gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe stelt Strobbe alvast gerust. “De lente loopt gelukkig meer vertraging op dan wij. Alle 64 gemeenten nemen dit jaar deel in ons actieplan, zelfs Middelkerke, in tegenstelling tot vorig jaar. Verspreid over ons hele grondgebied staan er nu reeds 3.000 vallen opgesteld, dat zijn er een pak meer dan de vorige keer. We zijn er wel degelijk klaar voor.”

Om die vervelende beestjes zoveel mogelijk te verdelgen organiseert de Provincie een raamaanbesteding waarin elke gemeente kan instappen. “We merken wel dat de sector zich aan het organiseren is en dat veel lokale besturen liever willen samenwerken met een lokale verdelger, wat uiteraard zeker dik oké is”, aldus de gedeputeerde. Hoe dan ook zal de verdelgingscapaciteit volgens hem flink stijgen, omdat alles nu op een gecoördineerde manier wordt aangepakt.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier