Moet er nog zand zijn? Over die vraag buigen de kustburgemeesters zich de komende weken samen met bevoegd minister Ben Weyts (N-VA) nadat storm Eleanor opnieuw tonnen zand voor de kust wegspoelde.
Deze voormiddag trekken bulldozers voor de tweede keer op enkele weken tijd over de Vlaamse stranden om de kliffen te nivelleren. Uit het oog betekent in deze kwestie echter allesbehalve uit het hart. Sterker nog: de nasleep van storm Eleanor en de schade aan de kust zorgt nú al voor een verhitte discussie. De inzet: moet er nog zand zijn? Simpel gezegd dringt de vraag zich op of er na de winter opnieuw miljoenen euro moet geïnvesteerd worden in het opspuiten van het strand. Begin 2017 investeerde de Vlaamse Overheid 17 miljoen euro om de schade na storm Dieter te herstellen.
“Nu zijn we een jaar later en dringt dezelfde herstelling zich op. In mijn opzicht is dit niks anders dan het vullen van een bodemloos vat“, zegt Steve Vandenberghe (SP.A). De burgemeester van Bredene zag de jongste tijd al verschillende keren kliffen tot twee meter hoog ontstaan op ‘zijn’ strand. Midden 2017 besloot hij zelfs het strand af te sluiten voor wandelaars omdat het te gevaarlijk werd. Enkele stormen later trekt Vandenberghe aan de alarmbel. “Wat is het nut van de werken na storm Dieter geweest? Het geld van de burger wordt simpelweg in zee gegooid.”
Kritiek op minister
Sinds begin deze maand is Vandenberghe officieel benoemd tot voorzitter van het Kustburgemeesteroverleg. In die functie wil het Vlaams parlementslid zo snel mogelijk alle betrokken burgemeesters bij elkaar roepen. “Ik roep op om structurele maatregelen te nemen die er voor zorgen dat de herstelkosten verminderen. Denk daarbij aan een eiland voor de kust zoals dat in Nederland het geval is. Daar kan het wel. Waarom hier niet?”, zucht Steve Vandenberghe. “We kunnen niet ontkennen dat de zeespiegel aan het stijgen is en dat stormen in de toekomst heviger zullen worden. Bij deze nodig ik minister Weyts vriendelijk uit om een kijkje te komen nemen op de vergadering. Eerlijk? Ik vind dat hij de laatste jaren veel te weinig aandacht had voor de kust.”
We kunnen niet ontkennen dat de zeespiegel aan het stijgen is en dat stormen in de toekomst heviger zullen worden
Woorden die bij minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) niet in goede aarde vallen. “Meneer Vandenberghe speelt in deze zijn rol als oppositie-parlementslid en dus niet als kustburgemeester door een beeld te schetsen dat helemaal niet strookt met de realiteit. Momenteel gaan we uit van een heel beperkte impact. Nu staan roepen heeft geen enkele zin”, reageert Weyts.
Knokke wél voorstander
Opvallend: in tegenstelling tot Bredene zijn ze in Knokke – waar ze wél een wandeldijk hebben – grote voorstander om hun strand indien nodig terug op te spuiten. “Als dat niet gebeurt, vergroot dat de kans dat we terugkeren naar de situatie zoals tientallen jaren geleden, waarbij het water bij een storm op en over de dijk ketst. Dat kan absoluut niet de bedoeling zijn”, zegt schepen van strand Anthony Wittesaele (Gemeentebelangen.) “De Vlaamse Overheid en de minister zelf leveren daarbij uitstekend werk.” Een stelling waarbij Weyts zich aansluit. “Werken met natuurlijke strandversterkingen is nog altijd de meest efficiënte oplossing. Het bewijs dat het werkt is net het ontstaan van die kliffen. Wat de lange termijn betreft, kijken we naar alle mogelijke opties bij de opmaak van het kustvisieplan.”
(MM)
Onze Kust
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier