Ook dit jaar neemt Stad Kortrijk deel aan de tweede editie van het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Iedereen kan meedoen door tegels uit te breken in zijn voor-, achter- of zijtuin en te vervangen door groen. Als startschot van de actie werden zaterdag 30 maart, in samenwerking met Gevelgäng (LZSB), 11 geveltuintjes aangelegd in de Pieter de Cockelaerestraat, Kapittelstraat en in de Begijnhofstraat. “Meer kleur in plaats van grijs, daar doe ik uiteraard aan mee”, zegt buurtbewoner Wim Lodewyck.
Extra groene ruimtes
De nieuw aangelegde historische straatjes krijgen dankzij de plantactie van het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen extra ruimte voor vergroening en natuurlijke infiltratie in de strijd tegen droogte en wateroverlast. “Of het nu om grote stadsvernieuwingsprojecten of kleine wegeniswerken gaat, de stad zet bij elk project in op maximale ontharding. In het nieuwe Groeningepark is 2.100 m² extra groene ruimte gecreëerd. De metamorfose van het Casino- en Conservatoriumplein is goed voor samen 4.520 m² ontharding en ook aan de Leieboorden zetten we volop in op groen en ontharding met de komst van een verlaagde tuin van 1.000 m² groot”, zegt Wout Maddens, schepen van Stadsvernieuwing.
“Ook op Sint-Jan zijn er onlangs 27 geveltuintjes bijgekomen. We blijven onze inwoners oproepen om deze voorbeelden te volgen. Want élke gewipte tegel maakt mee het verschil om droogte- en wateroverlast tegen te gaan. Naast een premie voor een geveltuintje, biedt de stad nu ook hulp om tegels uit de stoep te halen. Bovendien wordt het plantgat met teelaarde opgevuld”, vult Bert Herrewyn aan, schepen van Natuur en Biodiversiteit.
Innovatief Stockholmsysteem
Bij de heraanleg van het Historisch Hart zijn verschillende infiltratiezones met waterplanten voorzien die zorgen dat hemelwater vertraagd in de bodem kan dringen. Waterbekkens zorgen er voor de verviervoudiging van oppervlaktewater. Er wordt gebruik gemaakt van het innovatieve Stockholmsysteem, net als op de Leieboorden.
Ter hoogte van de boomvakken wordt een ondergrondse keibak van 15 à 17m³ voorzien en in de straat staan waterontvangers die naar de plantvakken leiden. Deze ondergrondse systemen bestaan uit een mengsel van keien en aarde, waardoor water via dit systeem naar de boomwortels kan stromen en kan infiltreren in de ondergrond (grondwatertafel). Het gebruik van keien en aarde zorgt ervoor dat de ondergrond niet kan samenklitten, waardoor er holtes ontstaan waarin de boomwortels kunnen groeien en zich verspreiden. Het systeem is ontworpen om regenwater op een duurzame manier te beheren en overstromingen te voorkomen. Alleen bij extreem hoge waterstanden of overvloedige neerslag wordt het water afgevoerd via de riolering.
Meer info op www.kortrijk.be/geveltuin.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier