Honderden West-Vlamingen komen op straat als advocaat voor het klimaat

De betogers dosten zich uit als advocaten.©Davy Coghe Davy Coghe
De betogers dosten zich uit als advocaten.©Davy Coghe Davy Coghe
Redactie KW

Net zoals in een honderdtal andere steden en gemeenten trokken ook in Brugge deze namiddag burgers de straat op om aandacht te vragen voor het klimaat. Aanleiding is de rechtszaak van de vzw Klimaatzaak tegen vier Belgische ministers bevoegd voor Klimaat die dinsdag start.

Om 15.00 uur zondagnamiddag vonden over heel het land manifestaties plaats waarbij aandacht werd gevraagd voor de mondiale problematiek van de opwarming van het klimaat. Dat was ook in Brugge het geval, waar de manifestanten de Markt hadden uitgekozen om verzamelen te blazen.

In Brugge werd het voortouw genomen door Wouter Mouton, de Bruggeling die bekendheid verwierf als onvermoeibare strijder voor de klimaatzaak. Hij ging zelfs tot twee keer toe in hongerstaking om het stadsbestuur aan te sporen de ‘klimaatnoodtoestand uit te roepen’.

Het initiatief werd ook gesteund door de verenigingen Climate Express en Grootouders voor het Klimaat. Ook gemeenteraadsleden Karin Robert en Charlotte Storme van Groen en Dirk Barbier van N-VA waren aanwezig. “De aanleiding voor deze protestacties is de rechtszaak van vzw Klimaataatzaak tegen vier Belgische overheden en hun ministers die bevoegd zijn voor de klimaatkwestie”, zegt Marie Jans, een van de woordvoerders van de actie.

Advocaat

“De rechtszaak gaat dinsdag van start. Er wordt geëist van de overheden dat er meer inspanningen gedaan worden op vlak van het klimaatbeleid. Dat is ook de reden waarom we hier allemaal in het zwart gekleed zijn en een witte bef dragen; we zijn allemaal advocaten voor het klimaat.”

Klimaatactivist Wouter Mouton kwam er ook op terug in zijn speech voor een kleine honderd manifestanten. “We moeten eisen dat de regeringen stoppen met het uitbuiten van de planeet. Geen enkele regering nam tot nu toe voldoende maatregelen om ons voortbestaan te garanderen”, sprak Wouter Mouton, die ook groot bord bij had met de tekst: ‘De Croo en andere ministers, hopelijk zijn jullie kinderen later vergevingsgezind.’ Alle manifestanten zongen tenslotte nog samen het klimaatlied ‘Sing for the climate’ uit volle borst mee.

(PDV/ Video JVMA)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten