Grootouders voor het Klimaat en natuurverenigingen betogen op de Burg in Brugge

Grootouders voor het Klimaat en vzw Groen betoogden op de Burg tegen het beleidsplan Ruimte Brugge. © Davy Coghe Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Grootouders voor het Klimaat Brugge hebben samen met enkele natuurverenigingen maandagavond 18 december op de Burg betoogd voor de start van de gemeenteraad. Ze kanten zich tegen het feit dat in het beleidsplan Ruimte Brugge ruim 300 hectare open ruimte voor landbouw en natuur definitief een andere bestemming krijgen.

Maandagavond keurde de Brugse gemeenteraad het Beleidsplan Ruimte Brugge goed. Raadslid Geert Van Tieghem (N-VA) wees erop dat een beleidsplan erover moet waken dat de open ruimte beschermd wordt in het belang van het leefmilieu en de waterhuishouding:

“In watergevoelige gebieden, zoals de Mispelaar in Assebroek, mag er niet meer gebouwd worden. En bij hoogbouw, zoals in het Kaaidistrict en aan het station, moet het stadsbestuur rekening houden met de adviezen van Unesco. N-VA is wel voorstander voor de creatie van een bedrijvenzone langs de Blankenbergse Steenweg en de Spie. Er is grote nood aan extra bedrijventerreinen in Brugge.”

Vooruitstrevend?

Volgens Raf Reuse (Groen) pretendeert dit plan vooruitstrevend te zijn: “Maar het is het niet! 300 hectare aan landbouwgebied wordt opgeofferd of onvoldoende beschermd. Het plan is niet geloofwaardig. Er is nood aan een ander ruimtelijk beleid nodig, dat echt zuinig en efficiënt is. Benut bedrijventerreinen optimaal, zorg voor betaalbare woningen in leegstaande gebouwen.”

Stefaan Sintobin (VB) wees erop dat er nood aan ruimte voor industrie is: “Dat zorgt voor jobs en houdt jonge mensen in Brugge.”

Dudzeelse Polder

Namens de Grootouders voor het klimaat stelde betoger Marijke Deweerdt: “Door dit beleidsplan zullen vier gebieden, die nu open ruimte zijn, bestemd worden als bedrijventerrein. De argumenten om dat vooral niet te doen zijn zonneklaar. Wie even stilstaat bij de klimaatcrisis, bij de nood aan een nieuwe visie op ruimtelijke ordening, landbouw en waterhuishouding, kan zich niet vinden in dit plan.”

“Concreet gaat het om 150 hectare Dudzeelse Polder, een zonevreemd natuurgebied in de achterhaven, 95 ha zeer vruchtbare landbouwgrond aan de Blankenbergse Steenweg, de 42 hectare aan historisch en biologisch belangrijk vochtig poldergrasland van de Spie en de 24 hectare van het Chartreusegebied in Sint-Michiels.”

Niet meer van deze tijd

Volgens Grootouders voor het Klimaat is dit soort plannen niet meer van deze tijd: “De burger wordt misleid. Het bestuur probeert ons om de tuin te leiden met mooie, kleinschalige initiatieven, maar geeft ondertussen grote gebieden open ruimte een harde bestemming.”

“Is er werkelijk nood aan nog meer industrie en kantoren op dit soort locaties in onze stad?”, vraagt de actiegroep zich af. Ze vraagt om een inhoudelijk debat: “Met voortschrijdend inzicht dient het schepencollege oude planologische constructies opzij te schuiven en welzijn vooruit te schuiven. We moeten een nieuwe balans zoeken tussen groei en behoud van schaarse open ruimte.”

Groen

Ook de vzw Groen betoogde maandagavond, terwijk klimaatklever Wouter Mouton zich voor de deur van het stadhuis plaatste, in een poging te verhinderen dat de 47 gemeenteraadsleden zouden het gebouw betreden. Voorzitter Erik Ver Eecke stelt: “Voor de economie en de inname van de nog overblijvende open ruimte zijn er grenzen aan de groei om redenen van toekomstige leefbaarheid in onze bedreigde wereld. Dat wisten de wetenschappers reeds in het rapport van de Club van Rome in 1972 en nu wordt dit meer dan ooit actueel.”

“Wij hopen dat er zoveel mogelijk Brugse politici van alle partijen overtuigd worden van het algemeen belang van de herwerking van de bovengenoemde bestaande plannen voor de toekomstige leefbaarheid in onze stad voor ons en de volgende generaties.”

Vier bedreigde zones

Erik Ver Eecke geeft nog at duiding bij de vier bedreigde zones:

“De Dudzeelse Polder is 150 ha zonevreemd natuurgebied in de achterhaven van Zeebrugge. Dit zuidwestelijk deel van de achterhaven, met inbegrip van het Europees Vogelrichtlijngebied en de zone waar het bedrijf Top-Mix een breekinstallatie wilde bouwen, moet in een nieuw Ruimtelijk Uitvoeringsplan definitief beschermd worden. Dit houdt in dat de verdere verbreding van het Boudewijnkanaal tot aan de A11 moet geschrapt worden uit het bestemmingsplan. Grote zeeschepen met natuurvernietigend RO-RO verkeer zijn daar niet wenselijk.

In de Blankenbergse Steenweg heb je 95 ha van de vruchtbaarste landbouwgrond in Brugge. Wij vragen meer respect van de overheid voor de recente herbestemming van dit gebied door de Raad van State als landbouwgrond, zoals het in het Gewestplan Brugge-Oostkust in 1977 voorzien werd. De functie landbouw moet daar prioritair behouden blijven voor een essentiële korte-keten economie met de productie van gezonde voeding in eigen streek. Jonge landbouwers in West-Vlaanderen vragen dringend meer ruimte om hun voortbestaan te verzekeren en beseffen dat de landbouw in de toekomst milieuvriendelijker kan en moet.

Poldergrasland

De Spie is 42 ha historisch en biologisch belangrijk zeer vochtig poldergrasland. Ook dit was in het Gewestplan Brugge-Oostkust voorzien als landbouwland. Deze momenteel ecologisch waardevolle, maar bedreigde driehoek tussen de A11 en de spoorwegen naar Zeebrugge en Blankenberge mag niet verdwijnen wegens een industriële bestemming. De Spie is een plaats waar zeldzame dier- en plantensoorten voorkomen. Bovendien is het een erg watergevoelig gebied dat nu gedeeltelijk onder water staat en kan dienen als natuurlijk bufferbekken. In de Spie bevindt zich ook nog een stedelijk gesubsidieerde jachtwachterswoning uit 1730 die op de lijst staat van te beschermen erfgoed. Deze unieke samenloop van waardevolle natuurlijke en menselijke eigenschappen maakt industrialisering van dit gebied verwerpelijk.

Het Chartreusegebied is 24 ha verweving van landbouw en natuur in de Brugse Groene Gordel. Het gebied is bedreigd met de inplanting van grootschalige industriegerichte kantoorgebouwen. Het is echter historisch, archeologisch en landschappelijk waardevol. Kantoorindustrie wordt het best geplaatst in de met openbaar vervoer bereikbare stationsomgeving volgens de principes van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen en dat is daar niet het geval.

Kerkebeek

Bijkomende gebouwen en verharding in Chartreuse zijn ook strijdig met natuurverweving en zijn een gevaar voor plaatselijk wateroverlast nabij de overstromingsgevoelige Kerkebeek. Het gebied is ook een onderdeel van het foerageergebied van de beschermde vleermuizenpopulatie.

In de jaren ’80 heeft de toenmalige Brugse milieuraad, na de motivatie door aanwezige professoren, zich unaniem uitgesproken voor het integraal behoud van de bestaande landbouw en natuur en de overheid gevraagd de inplanting van industriegerichte kantoren te weigeren. In de huidige context met nieuwe inzichten voor het groter belang van natuur, milieuvriendelijke mobiliteit en klimaatpolitiek is het meer dan ooit de plicht van de overheid deze oude plannen te schrappen en rekening te houden met de wensen van alle milieuverenigingen buiten de helaas niet meer bestaande Brugse milieuraad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier