Na overstromingen draagt Poperinge waterlopen dan toch over aan provincie: “Eenduidige aanpak is noodzakelijk”

Poperinge kreeg eind vorig jaar stevig af te rekenen met wateroverlast. © TP
Redactie KW

Als laatste stad kiest Poperinge er nu toch voor om de waterlopen over te dragen aan de provincie West-Vlaanderen.

Poperinge was nog de enige waterbeheerder op lokaal niveau sinds de herklassering van lokale waterlopen richting de provincie door de Vlaamse overheid tien jaar geleden. “Toch koos de stad ervoor om ze in eigen beheer te houden. Er werd namelijk heel wat geïnvesteerd in gronden, bekkens en stuwconstructies na de overstromingen van juli 2007”, stelt het stadsbestuur, dat nu beslist om de resterende waterlopen onder lokaal beheer alsnog over te dragen aan de provincie West-Vlaanderen.

Waterveiligheid

“De afgelopen jaren was het landschap van waterbeheer in volle ontwikkeling”, argumenteert het bestuur. “Nu alle andere West-Vlaamse gemeenten hun waterlopen overdroegen, verloopt het beheer niet overal gelijk. Ondertussen beweegt er heel wat in het waterlandschap. Onder andere de overstromingen in de IJzervallei van afgelopen november tonen de noodzaak aan van een eenduidige, coherente aanpak. Dit zal de waterveiligheid en daardoor de algemene veiligheid van bewoners en hun eigendommen ten goede komen.”

Schadevergoeding

De Vlaamse regering heeft de overstromingen van november vorig jaar onlangs erkend als ramp. In de Westhoek werd Poperinge toen meermaals getroffen. Tal van landerijen, maar ook een deel van de dorpskern van deelgemeente Watou liepen onder. Bij een erkenning als ramp kunnen gedupeerden een aanvraag indienen bij het Vlaams Rampenfonds voor een schadevergoeding. (TP)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier