Vrijspraak voor landbouwer uit Houthulst, die met tractor van de snelweg werd geplukt in Ardooie

Redactie KW

Een 74-jarige landbouwer uit Houthulst moest zich dinsdagmorgen in de Brugse politierechtbank verantwoorden omdat hij met zijn tractor op de snelweg reed. Hij werd echter vrijgesproken, omdat hij niet anders kón dan de snelweg op rijden.

R.L. (74), een landbouwer uit Houthulst, werd in november 2015 van de snelweg geplukt in Ardooie. Hij was daar met zijn tractor tussen de auto’s en vrachtwagens aan het tuffen. Aangezien zijn tractor geen zeventig kilometer per uur kan rijden, beging hij strikt genomen een overtreding. “Hij mag daar niet rijden, dat klopt”, zegt zijn advocaat Thomas Bailleul. “Maar in deze zaak was er duidelijk sprake van overmacht.”

Op de brug over de E403 was die dag namelijk een zwaar ongeval gebeurd. De politie moest het verkeer omleiden en deed dat via de autosnelweg. “Mijn cliënt is dus op politiebevel de snelweg opgereden”, zegt meester Bailleul. “Om even verderop met die controle geconfronteerd te worden. Maar die man is dus niet moedwillig en met slechte bedoelingen de snelweg opgereden. Hij heeft simpelweg het bevel van de politiemensen gevolgd.”

Onder escorte eraf

De advocaat staafde zijn pleidooi met een krantenartikel over het ongeval in kwestie, waardoor de omleiding ingesteld werd. Ook zijn cliënt had het onmiddellijk zo aan de politie verklaard. De politierechter geloofde het verhaal dan ook en sprak de landbouwer over de hele lijn vrij.

Een opluchting voor de landbouwer. Hij werd na de controle trouwens onder politiebegeleiding van de autosnelweg geholpen. “Ze hebben hem geëscorteerd tot aan de volgende afrit en lieten hem er daar af”, aldus meester Bailleul. “Het moet op zich wel een grappig gezicht geweest zijn. Zo’n tractor op de snelweg (lacht).”

(TLG)