Met stapschoenen en regenjassen trotseerden enkele geleide groepenhet grillig regenweer in Kamp Vloethemveld. De combinatie van Europees beschermde topnatuur en de tastbare sporen van het militair verleden is uniek. De dit jaar opgerichte Vloethemveld vzw wil er in de nabije toekomst een breed publiek welkom heten.
Wie voorbij het onthaalgebouw richting het sierlijk houten toegangshek stapt, merkt het beslist op: de investeringen van de afgelopen jaren om het voormalig militair domein te laten herleven lonen. De gebouwen van het voormalig munitiedepot werden gerenoveerd, één ervan wordt ingericht als polyvalente onthaalruimte. Als het coronavirus geen spelbreker zal zijn, zal het gebouw na volgend voorjaar een centrale rol vervullen om er gidsbeurten te laten vertrekken, educatieve lezingen te geven en met beeldmateriaal het verborgen publiek geheim te vertellen van het 330 hectare groot domein. Tot nu toe blijven de gemeenten Zedelgem en Jabbeke instaan om groepen te gidsen, weldra zal wie interesse heeft bij de vzw Vloethemveld kunnen aankloppen.
Verborgen parel
Dankzij inspanningen van de betrokken gemeenten, alsook het agentschap Natuur en Bos, en de Vlaamse Landmaatschappij die instaan voor het natuurbeheer, groeit ook de publieke belangstelling gestaag aan. Een team van 25 specifiek opgeleide gidsen nam tot nu toe al nieuwsgierige kijkers op sleeptouw. Die kenners van Vloethemveld zullen mee een jaarprogramma uitwerken, waarin op een historisch correcte manier het bijzonder bos- en heidegebied, en de geschiedenis van het krijgsgevangenkamp als militair erfgoed meer onder de aandacht zal komen. “Het is een vat vol verhalen die daardoor stilaan meer en meer zullen bekend en verteld worden. Oud-militairen die tot eind 20e eeuw de munitie bewaakten, of mensen wiens dichte familie hier woonde”, duidt vzw-voorzitter Michel Van Langenhove.
Op verkenning
Tijdens de Week van het Bos van 11 tot 18 oktober, genieten klassen uit lagere scholen van de twee gemeenten Vloethemveld-gemeenten een try-out. Dirk Franchoo, de verantwoordelijke educatie van de vzw, werkte samen met enkele leerkrachten om leerlingen op leerrijke wandeltocht te nemen doorheen het 35 hectare groot natuurgebied, langsheen dezelfde route met de kijkhut en de authentiek bewaarde barakken die steeds deel uitmaken van rondleiding voor alle groepen. De leerlingen zullen er kennismaken met de flora en fauna en de geschiedenis van het Vloethemveld via beeldmateriaal, teksten en poëzie en een wandeling in het Kamp Vloethemveld.
In het kader van ‘Ik zomer West-Vlaams’ biedt de Vloethemveld vzw op zondag 18 en 25 oktober twee gratis gidsbeurten aan, zonder dat deelnemers zich vooraf moeten inschrijven. Afspraak om 13.45 uur aan de toegangspoort, waarna één of meerdere gidsen voor de gegadigden de historie van de site zullen ontvouwen. De contactgegevens van alle deelnemers zullen gevraagd worden, alsook om veilige afstanden en het dragen van mondmaskers te respecteren, zoals de actuele coronamaatregelen vereisen.
(HV)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier