Staden zet nepvossen in tegen duivenplaag

© (Foto JC)
Redactie KW

Het Stadense gemeentebestuur heeft 10 nepvossen aangekocht in de strijd tegen houtduiven, hazen en konijnen. Die vreten immers vooral bloemkoolvelden leeg. De aankoop van de nepvossen kadert in het plan van de gemeente om een uitleendienst met afschrikmiddelen op te zetten. “Na een tijd raken duiven de nepvossen gewoon en moeten er uitgekeken worden naar andere middelen”, weet landbouwschepen Chris Verhaeghe (Open Vld).

De schade die duiven aan de bloemkoolvelden aanbrengen is volgens schepen Verhaeghe enorm. “Normaal wordt er twee maal bloemkool geteeld.”, vertelt de schepen, “In onze gemeente zijn er nogal wat landbouwers die de eerste oogst aan zich laten voorbijgaan en gewoon geen bloemkolen meer plaatsen omdat ze met te veel schade af te rekenen krijgen. Ze wachten op de tweede teelt omdat er dan ook gerst op het land staat waardoor de duiven meer voedsel hebben en er dus ook minder schade aan de bloemkolen is. “

We kochten als proefproject 10 levensechte nepvossen aan”, gaat de schepen verder. “De nepbeestjes zijn gemaakt uit kunststof en hebben ook een pluimstraat die meewaait met de wind. De 10 nepvossen bleken op één dag tijd allemaal uitgeleend. We staan er zelf van te kijken wat voor succes de fake beestjes hebben. We gaan er dan ook bijbestellen.” Een definitieve oplossing zijn de 10 namaakdieren evenwel niet. “Zowel duiven, hazen als konijnen raken na goed drie weken gewend aan de nepdieren”, legt Chris Verhaeghe uit. “We willen daarom in de toekomst een uitleendienst uitbouwen waarbij ook andere afschrikmiddelen beschikbaar zullen zijn. We denken daarbij bijvoorbeeld aan toestellen die roofvogelgeluiden produceren of aan nepduiven die aan een touw bengelen. Duiven zien daarin immers een slachtoffer en durven niet in de omgeving komen. We zullen bekijken wat het meest geschikt is”. Staden lijkt met zijn nepvossen alvast een primeur beet te hebben. “Ik heb alvast geen weet van andere gemeenten die nepvossen uitlenen”, aldus de schepen.

(CB – Foto JC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier