Stad Brugge brengt energieverbruik in kaart

© (Foto WK)
Redactie KW

Stad Brugge zette in 2019 belangrijke stappen vooruit op vlak van duurzame energie.

“Een grondige analyse van ons energiegebruik helpt om te zien wat al is gebeurd, en waar we nog extra op kunnen inzetten. Zo kunnen we samen met alle Bruggelingen werken aan een klimaatvriendelijke stad en het verduurzamen van ons patrimonium”, zegt Minou Esquenet (CD&V), schepen van Energie, Klimaat en Patrimoniumbeheer in Brugge. De stad staat maar in voor 1 à 2% van de totale CO2-uitstoot op eigen grondgebied, maar heeft wel een aantal hefbomen in handen om Bruggelingen, ondernemers en verenigingen te helpen de juiste klimaatkeuzes te maken. “Door in de eigen stadsgebouwen duurzame ingrepen uit te voeren, willen we als stad ook aan iedereen tonen wat mogelijk is”, zegt Esquenet. Vorig jaar verbruikte de stad voor mobiliteit, openbare verlichting, gebouwverlichting en verwarming van gebouwen 39.766 MegaWattuur (MWh). Ter vergelijking: een gemiddeld gezin gebruikt 25.5MWh per jaar. Stad Brugge verbruikt dus evenveel als ongeveer 1.560 gezinnen. De totale uitstoot bedroeg vorig jaar zo’n 7.786 ton CO2. Hiervoor betaalde de stad ongeveer 4.374.000 euro. “In vergelijking met 2018, zien we dat het verbruik en de kostprijs van aardgas en elektriciteit in de stadsgebouwen vorig jaar aanzienlijk daalden en dat het elektriciteitsverbruik voor openbare verlichting ongeveer gelijk bleef”, zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V). “In cijfers betekent dit, dat onze CO2-uitstoot met 483 ton verminderd werd. Dat is een daling van 5,8 procent. Ook de volgende jaren willen we deze CO2-reductie aanhouden.”

Het voorbije jaar werd er ingezet op de renovatie van stookplaatsen, in de omschakeling van stookolie naar aardgas, er werd geïnvesteerd in zonnepanelen en in het wagenpark was er een omschakeling naar CNG en elektrische voertuigen. Wat elektriciteit betreft, werd in 2019 een daling van 13% gerealiseerd in de bibliotheek De Biekorf. Dit door de vervanging van de luchtgroep met warmterecuperatie in de boekenkluis. Op de Brugse stadsgebouwen zijn nu al acht installaties voor zonne-energie in gebruik. Samen produceren deze op jaarbasis ongeveer 147.000 kWh, ofwel ongeveer 1% van ons elektriciteitsverbruik. Voor gas is in 2019 een grote stap voorwaarts gezet. In de periode 2011 tot 2018 werd slechts 8% aardgas bespaard, en in 2019 in één jaar ongeveer even veel, namelijk 7,8%. Een mooi voorbeeld van een erg geslaagde energierenovatie is deze van de Nijverheidschool in de Arsenaalstraat. Daar wordt ten opzichte van 2011 een energiebesparing van maar liefst 41% gerealiseerd door een totaalaanpak: enkel glas werd vervangen door hoogrendementsglas, lampen werden vervangen door LED én de stookplaats werd vervangen.

Ook het verwarmen met stookolie binnen de stad is drastisch naar beneden gegaan, vooral door de omzetting van de stookplaats van het Gruuthusemuseum die nog op stookolie werkte. “Voor de komende jaren plannen we verdere energiebesparende investeringen zoals stookplaatsvernieuwing, isolatie en een overstap naar ledverlichting. Ook zoeken we naar mogelijkheden om onze gebouwen aan te sluiten op een warmtenet. Alle nieuwbouwprojecten ontwerpen we bijna-energie-neutraal, en er staan nieuwe zonne-energie projecten op stapel. We zullen ons energieverbruik de komende jaren nauwkeurig blijven opmeten zodat we de resultaten kunnen zien”, besluit schepen Minou Esquenet.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier