“Schandalig slecht” gesnoeide bomen in Kortrijk, blijken bewerkt met speciale techniek

Op het eerste zicht lijkt het alsof een storm de boom van zijn takken ontdeed. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Enkele pas gesnoeide bomen aan het rondpunt in de Elfde-Novemberlaan in Kortrijk, zorgden de afgelopen dagen voor onrust op sociale media. De kerselaars zagen er immers uit alsof de takken er moedwillig afgerukt waren. “En dat is ook de bedoeling”, benadrukt de bevoegde schepen. “We gebruiken een speciale snoeitechniek.”

Enkele bewoners van de wijk Sint-Elisabeth in Kortrijk maakten zich afgelopen week boos op sociale media. Een vijftal kerselaars aan het rondpunt op het einde van de straat werden er gesnoeid. Op het eerste zicht ziet het eruit alsof de takken van de bomen afgescheurd werden in plaats van netjes gesnoeid. Er blijft bovendien geen enkel blaadje overeind.

Bomen zijn dood

“Een schande” en “Lijkt wel het werk van vandalen”, zijn maar enkele van de boze reacties die in de loop van de week op sociaalnetwerksite Facebook verschenen over het incident. Maar navraag bij de bevoegde schepen Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester), leert dat het wel degelijk de bedoeling is dat de bomen er zo uitzien.

“Er staan heel wat kerselaars op die plek. Een vijftal daarvan bleken onlangs dood of stervende te zijn”, legt de schepen uit. “Dan heb je twee opties, of je hakt de bomen om, of je kies ervoor om ze op een ecologisch verantwoorde manier te snoeien. Wij kozen voor dat laatste.”

“De bomen dreigden sowieso om te vallen, omdat ze te veel wind vangen. Daarom werd de kruin weg gesnoeid. De situatie moet immers wel veilig blijven. Het zogenaamde skelet van de boom laten we staan. Dat vormt een geweldige thuis voor zwammen, insecten, vogels en andere fauna en flora. Je mag de natuurwaarde van een stervende boom niet onderschatten.”

Fracture pruning

Wat de manier waarop de bomen gesnoeid werden betreft, is de schepen formeel. “Dat was absoluut de bedoeling. Het gaat over een speciale vorm van snoeien die fracture pruning heet. Dat is een snoeitechniek om bomen in te nemen, waarbij de takken bewust af mogen scheuren en grotere afgescheurde stompen blijven behouden. Toegegeven, het ziet er niet echt mooi uit. Maar omdat je op de manier het proces van moeder natuur beter nabootst, heeft de boom een betere kans om zich snel te herstellen.”

Schepen van Nette Stad Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester) benadrukt dat de bomen er zo uit horen te zien.
Schepen van Nette Stad Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester) benadrukt dat de bomen er zo uit horen te zien.© AN

Het stadsbestuur is van plan om de techniek ook op andere plaatsen in de stad toe te passen. “De snoeitechniek vereist trouwens een grote mate van vakmanschap en ervaring, waarbij het inschatten van gewicht en valrichting cruciaal is”, geeft de schepen nog mee.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier