Als enige meetpunt in Vlaanderen werd woensdagmiddag in Moerkerke een overschrijding van de Europese ozondrempel gemeten. Met 184 microgram per kubieke meter lag de ozonconcentratie net iets hoger dan de drempel van 180 microgram per kubieke meter. Dat meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu. Als die drempel wordt overschreden, moet de bevolking officieel geïnformeerd worden.

Ozon wordt gevormd door de inwerking van UV-licht op stikstofoxiden en koolwaterstoffen afkomstig van uitlaatgassen bijvoorbeeld. Zeker op warme en windstille zomerdagen kan de concentratie in de lucht oplopen. Hoe hoger de luchttemperatuur en de intensiteit van de zonnestraling, hoe intenser de reactie.

Een te hoge ozongraad kan zorgen voor irritatie aan de ogen, neus en keel en overgevoelige longen. Daarom raden wetenschappers aan om bij hoge ozonconcentraties geen zware inspanningen te leveren tussen 12 en 22 uur. Zeker kwetsbaren zoals kinderen en ouderen of mensen met hart- en longziekten lopen risico.

Ook donderdag en vrijdag worden nog hoge ozonconcentraties verwacht, vanaf zaterdag zou de luchtkwaliteit weer gevoelig moeten verbeteren. De ozonconcentraties evolueren dan opnieuw naar normale waarden voor de tijd van het jaar.

Ondertussen loopt de temperatuur wel verder op. In West-Vlaanderen worden net als woensdag opnieuw de hoogste temperaturen van het land gemeten.

Als enige meetpunt in Vlaanderen werd woensdagmiddag in Moerkerke een overschrijding van de Europese ozondrempel gemeten. Met 184 microgram per kubieke meter lag de ozonconcentratie net iets hoger dan de drempel van 180 microgram per kubieke meter. Dat meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu. Als die drempel wordt overschreden, moet de bevolking officieel geïnformeerd worden. Ozon wordt gevormd door de inwerking van UV-licht op stikstofoxiden en koolwaterstoffen afkomstig van uitlaatgassen bijvoorbeeld. Zeker op warme en windstille zomerdagen kan de concentratie in de lucht oplopen. Hoe hoger de luchttemperatuur en de intensiteit van de zonnestraling, hoe intenser de reactie.Een te hoge ozongraad kan zorgen voor irritatie aan de ogen, neus en keel en overgevoelige longen. Daarom raden wetenschappers aan om bij hoge ozonconcentraties geen zware inspanningen te leveren tussen 12 en 22 uur. Zeker kwetsbaren zoals kinderen en ouderen of mensen met hart- en longziekten lopen risico. Ook donderdag en vrijdag worden nog hoge ozonconcentraties verwacht, vanaf zaterdag zou de luchtkwaliteit weer gevoelig moeten verbeteren. De ozonconcentraties evolueren dan opnieuw naar normale waarden voor de tijd van het jaar. Ondertussen loopt de temperatuur wel verder op. In West-Vlaanderen worden net als woensdag opnieuw de hoogste temperaturen van het land gemeten.