Oostendse stadsimkers sporen nest Aziatische hoornaars op in amper twee dagen

© (Foto JRO)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Het stadsbestuur van Oostende maakte eerder deze week bekend dat er Aziatische hoornaars opgedoken waren in de stad. Oostendse imkers hebben het nest in een recordtijd kunnen opsporen.

Twee dagen, zoveel tijd heeft het de Oostendse imkers gekost om het nest Aziatische Hoornaars te ontdekken. De stadsimker zette samen met enkele collega’s uit de stad een succesvolle zoekactie op poten. Daarbij werden de dieren gelokt en gemarkeerd. De Aziatische hoornaar kan schadelijk zijn voor inheemse bijensoorten. Dankzij de snelle actie van de imkers blijft de schade beperkt.

De Oostendse imkers kregen steun van Vespa-Watch, een project van het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO) en de UGent. Beide partners toonden de stadsimker hoe men aan de hand van wiekpotjes met lokstof de hoornaars kon vangen om vervolgens een genummerd merkteken aan te brengen. Via een online kaartje kon men zo de vliegrichtingen van de hoornaars bepalen. Waar de verschillende vlieglijnen samenkomen, daar zou het nest zich moeten bevinden.

De methode leidde de imkers naar een privétuin in de Gerststraat in de wijk Westerkwartier. “Om te voorkomen dat de koninginnen nieuwe kolonies zouden stichten is het belangrijk dat het nest zo snel mogelijk weggenomen wordt”, vertelt schepen van Mens & Milieu, Silke Beirens (Groen). “De overgebleven hoornaars zijn tam en vormen geen gevaar. De winter overleven zullen ze sowieso niet doen omdat er geen nest meer is.”

Het nest zal komend weekend worden weggenomen door Vespa-Watch om het vervolgens naar de Gentse Universiteit te brengen. Daar zal worden gekeken naar de samenstelling van het nest om er vervolgens DNA-onderzoek op te doen. Daarna zal het nest vernietigd worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier