Natuurpunt Damme koopt hoeve om in te richten als bezoekerscentrum

Redactie KW

De Damse afdeling van Natuurpunt kocht recent een hoeve op de hoek van de Damsesteenweg en de Romboutswervedijk, vlakbij hun natuurreservaat. Natuurpunt wil er een bezoekerscentrum van maken en met de steun van de Stad Damme wordt er een ‘groene’ randparking aangelegd.

Natuurpunt Damme, dat sinds de eerste aankoop in 1982 nu al zo’n 250 hectare natuurgebied in eigendom heeft en/of beheert, droomt al lang van een ruimte om haar materiaal voor het beheer van het reservaat te stockeren én vooral ook van een ruimte om in te richten als kwaliteitsvol bezoekerscentrum. Zo’n centrum zou als startpunt kunnen dienen voor de vele excursies die Natuurpunt organiseert en de educatieve werking zou er verder ontwikkeld kunnen worden.

“Toen de hoeve op de hoek van de Romboutswerve en de Dammesteenweg te koop kwam, waren wij direct bijzonder geïnteresseerd”, zegt Patrick Meire, voorzitter van Natuurpunt Damme. “De locatie, vlakbij ons natuurreservaat is perfect voor de opslag van materiaal en voor het ontvangen van natuurliefhebbers. We hebben dus gewerkt aan een visienota en een financieel plan en zijn met een concrete nota naar de Raad van Bestuur van Natuurpunt getrokken. Daar verkregen we heel wat steun én het mandaat om de hoeve , onder bepaalde voorwaarden, aan te kopen. Hierbij heb ik het genoegen te melden dat de compromis werd getekend en dat de hoeve dus eigendom wordt van Natuurpunt. Wij zijn er van overtuigd dat dit een unieke kans is en een grote meerwaarde zal bieden voor de ganse regio.”

Ook Dams burgemeester Joachim Coens (CD&V+) is verheugd met deze ontwikkeling. “Namens de Stad Damme heb ik die mogelijkheid samen met Natuurpunt bekeken; zeker gezien de ligging aan de Dammesteenweg, die ook vanuit de kust de toegangspoort is tot het centrum van Damme”, zegt Coens. “De hoeve kan een overstappunt zijn om met de fiets of te voet onze onthaastte stad in te trekken. De bezoekers zullen zo nog meer kunnen bijleren rond natuur, landbouw en de historiek van Damme. Het is ook de bedoeling om daar een groene randparking van te maken. ‘Groen’ wil in dit geval zeggen dat die waterdoorlaatbaar is, door gebruik van bepaalde materialen; zoals bijvoorbeeld grasdallen. Wij investeren graag mee in dit mooie project en we willen ook nog andere partners, zoals de Vlaamse Land Maatschappij en de Provincie West-Vlaanderen mee aan bood krijgen. Uiteraard is het een project dat nog heel wat voorbereiding en uitvoerend werk vraagt maar met bepaalde elementen, zoals de parking, kunnen we mogelijk al op korte termijn van start gaan.”

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier