Moeten we ons zorgen maken om storm Ciara? “Pas je plannen dit weekend zeker aan”

Zondag worden stevige rukwinden - aan de kust tot 120 kilometer per uur - verwacht. Storm Ciara wordt zo de eerste storm van het jaar. © belga
Olaf Verhaeghe

De eerste echte storm van het jaar zit er aan te komen. Zondag worden rukwinden tot 100 kilometer per uur in het binnenland en maar liefst 120 kilometer per uur aan de kust verwacht. Ciara, want zo werd de storm in het Verenigd Koninkrijk gedoopt, brengt ook heel wat regen met zich mee. “Nieuwe zandkliffen verwacht ik niet, maar ik vermoed dat parken en bossen niet toegankelijk zullen zijn”, zegt Nicolas Roose van Noodweer Benelux.

Donderdag en vrijdag zijn nog vrij rustig, met zelfs brede opklaringen, maar vanaf zaterdag gaat het geleidelijk aan harder waaien. Zondag komt storm Ciara dan effectief dichtbij, met een heel felle zuidwestenwind, bakken regen en rukwinden aan de kust tot 120 kilometer per uur. Nicolas Roose, weerman en oprichter van Noodweer Benelux, zet zich alvast schrap voor de komst van Ciara. “Zowel de Amerikaanse als de Europese weermodellen wijzen nu toch al enkele dagen op een felle winterstorm”, zegt hij. “Aan land kunnen de rukwinden zondag oplopen tot 90 à 100 kilometer per uur. Aan de kust en vooral op zee gaat het nog harder waaien. Daar verwachten we toch windsnelheden tot 120 en zelfs 130 kilometer per uur. Bovendien zal er ook vrij veel neerslag, tien tot twintig liter water per vierkante meter, vallen.” Het noodweer houdt ook begin volgende week nog aan en het wordt waarschijnlijk nog wat kouder.

Heftige vooruitzichten dus, al is volgens Nicolas een storm als Ciara niet zo ongewoon. “Vorig jaar hadden we in februari een gelijkaardig stormweekend”, zegt hij. Toen was code geel van kracht en werd het noodnummer 1722 voor niet-dringende interventies van kracht. “De echte details kan je pas in de laatste 24 uur voorspellen. We zijn vandaag donderdag, dus het is nog wat vroeg om echt grote uitspraken te doen. Al is het natuurlijk wel aangeraden om je weekendplannen enigszins aan te passen aan het voorspelde weer. Ik vermoed toch dat de meeste parken en bossen niet toegankelijk zullen zijn. Rukwinden tot 100 per uur zijn bovendien geen pretje om in te vertoeven.”

Zullen we na het weekend opnieuw hoge zandkliffen zien aan de Belgische kust? “Die kans lijk mij eerder klein”, aldus Nicolas nog. De wind waait uit het zuidwesten en jaagt de golven vanuit het Kanaal eerder naar Terneuzen. Daardoor zal de impact op onze stranden minder groot zijn. De windrichting is atypisch voor de klifvorming, die krijg je eerder bij een noordwestenwind. Wel wordt er tegelijk ook springtij verwacht. Het zal dus oppassen geblazen blijven aan de kust en in de buurt van de Schelde.”

Nicolas Roose van Noodweer Benelux, hier op de foto in zonnigere tijden, verwacht geen nieuwe zandkliffen komend weekend.
Nicolas Roose van Noodweer Benelux, hier op de foto in zonnigere tijden, verwacht geen nieuwe zandkliffen komend weekend.© a-PPW

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier