Mirom zet extra camera’s in tijdens handhavingsweek

We zien op de foto burgemeester Martine Fournier, schepen van Milieu Mieke Syssauw, Luc Claeys, Charlotte Vancompernolle, Lobke Landuyt, Julie Dumolein, Hannelore Zoetard, Conny Volckaert en van de PZ Grens-Leie en PZ Arro Ieper Mathy Dejonghe, Dominque Vermant en Johan Stouffs. © WO
Axel Vandenheede

Van 18 tot en met 24 september vindt de handhavingsweek plaats. In Menen, Wevelgem en Wervik wordt er vooral gefocust op de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort.

De drie Zuid-West-Vlaamse gemeenten zijn alle lid van Mirom Menen en slaat de handen in elkaar met deze afvalintercommunale en de politiezones Grensleie (Menen, Wevelgem) en Arro Ieper (Wervik). “Wie betrapt wordt op sluikstorten, zal aangesproken worden“, stelt Sven Callewaert, voorzitter van Mirom Menen. “Indien nodig zal een sanctie volgen. Wie bewust vuil in een vuilnisbak werpt, kan dan weer beloond worden met een magische balpen.” Al een tijdje plaatst Mirom Menen bewakingscamera’s bij glasbollen om daar het sluikstorten tegen te gaan. “Die blijven natuurlijk staan, maar er komen ook twee camera’s op openbare plaatsen. De locaties werden in samenspraak met de milieuambtenaren bepaald.”

Zowel PZ Grensleie als PZ Arro Ieper onderstreept het belang van de handhavingsweek en de strijd tegen sluikstort. “Binnen de zone kregen we de eerste acht maanden van dit jaar liefst 86 meldingen van sluikstorten binnen“, aldus hoofdinspecteur Matti Dejonghe van PZ Grensleie. Dit resulteerde in 13 processen-verbaal.”

“Onderzoek leert dat 8 op de 10 Belgen zich ergert aan sluikstort en zwerfvuil”, vult commissaris Johan Stouffs van PZ Arro Ieper aan. “Maar 8 op de 10 Belgen doet aan sluikstort. Er is dus een andere attitude nodig. Er zijn al stappen in de goede richting gezet, maar er is ook nog een lange weg af te leggen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier