Leerlingen in sterrenwacht De Sterrenjutters zien vooral grijze lucht

Redactie KW

Lage bewolking was de stoorzender waardoor van de zonsverduistering niets te zien was.

“Op vrijdag 20 maart 2015, tussen 09:30 en 11:48 uur , vindt een gedeeltelijke zonsverduistering plaats. De maan schuift dan vanaf de aarde gezien precies voor de zon langs. Bij helder weer zal vanuit Nederland en België de hele zonsverduistering zichtbaar zijn.”

Dat is wat we enkele dagen geleden konden lezen in de meeste persberichten, maar het werd een maat voor niets. Lage bewolking was, in ieder geval in onze regio, de stoorzender waardoor van de zonsverduistering niets te zien was.

“Er zijn ergere dingen in het leven dan een zonsverduistering niet te kunnen waarnemen”

“Er waren twee scholen ingeschreven om met verschillende klassen naar de sterrenwacht ‘De Sterrenjutters’ te Koksijde op bezoek te komen en de zonsverduistering te beleven”, vertelt voorzitter Emmanuel Fabel. “We hadden ook van alles voorbereid, vervolgt Emmanuel, om via onze zonnekijker een live view te realiseren in de conferentiezaal. Ook hadden we een 100 zonne-eclipsbrilletjes in voorraad. Daar de weersvoorspellingen geen beterschap voorzien hebben de meesten al afgezegd.”

Toch ontmoeten we om 09.30 uur al de eerste moedigen, twee klassen van de Strandloper uit Oostduinkerke. De leerkrachten Karoline Devolder en Sophie Keirsbilck begeleiden de klassen M en C. Karoline vertelt: “De voorbije dagen hebben we het in de lessen WERO voldoende gehad over de zonsverduistering van vandaag. Hier vanop de sterrenwacht hadden we natuurlijk gehoopt om de verduistering live te kunnen meemaken. Gelukkig zullen de leerlingen in de toekomst nog de gelegenheid hebben om een zonsverduistering mee te maken en ze kunnen die nu in de conferentiezaal volgen via de live uitzending op een groot scherm. Maar ze zijn toch wat ontgoocheld, besluit Karoline.

Voorzitter Emmanuel Fabel besluit: “Er zijn ergere dingen in het leven dan een zonsverduistering niet te kunnen waarnemen. Maar wie toch van sterrenkunde houdt nodig ik dan ook graag uit op de nationale Sterre kijkdagen op 27 en 28 maart telkens vanaf 19.00 uur. Zelfs al is het slecht weer is er gelegenheid een mooie tentoonstelling te bezoeken met allerhande materiaal, foto’s video en vooral eigen producties van de clubleden, dit alles in het Duinenhuis te Koksijde.

(EDK)

>> http://www.desterrenjutters.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier