Kuurne wil gemeentelijke gebouwen ook verwarmen met behulp van Imog

De Sint-Michielskerk kan een van de gebouwen zijn die wordt aangesloten op het warmtenet. © OV
Olaf Verhaeghe

Het warmtenet van Fluvius breidt verder uit richting het centrum van Kuurne. Het gemeentebestuur neemt zich dan ook voor om gemeentelijke gebouwen aan te sluiten op dat net en zo de restwarmte van de verbrandingsoven van afvalintercommunale Imog te gebruiken om te verwarmen.

Het warmtenet in Kuurne en Harelbeke maakt gebruik van de restwarmte van de verbrandingsoven van Imog om huizen en gebouwen te verwarmen. Zo is een groot deel van de nieuwe woningen op de Leiehoek aangesloten en zal ook de nieuwe verkaveling Woonpark Kuurne-Harelbeke gekoppeld worden aan het warmtenet. Op de gemeenteraad van donderdag werd ook de intentieverklaring om de eigen gemeentelijke gebouwen aan te sluiten, goedgekeurd.

“Sites zoals het gemeentehuis, de Sint-Michielskerk, de brandweerkazerne en het Sociaal Huis, maar ook de bibliotheek, het zwembad en op termijn zelfs de hippodroom zouden mogelijk kunnen zijn”, stelde schepen van Energie Francis Watteeuw (SP.A). “Fluvius plant sowieso de aanleg en exploitatie verder in de gemeente. Wij beschikken over gemeentelijke gebouwen langs het geplande tracé. De stap zetten, is dan ook logisch.”

Wat de tarieven voor de restwarmte betreft, hanteert beheerder Fluvius het Niet Meer Dan Anders-principe. “De prijs die we moeten betalen, zal dus niet hoger liggen dan de aardgasprijs”, aldus schepen Watteeuw nog. Naast het aansluiten van de eigen gebouwen neemt de gemeente zich ook voor om projectontwikkelaars die nieuwe gebieden langs het voorziene tracé aansnijden, te stimuleren central verwarming en sanitair warm water aan te sluiten op het warmtenet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier