Koksijde zoekt oplossingen voor droogteproblematiek

© MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Oppositiepartij N-VA Koksijde-Oostduinkerke kaart de droogteproblematiek aan en vraagt het gemeentebestuur om onze landbouwers sterker te steunen in tijden van droogte. Burgemeester Marc Vanden Bussche belooft om daar werk van te maken.

N-VA-raadslid Rita Gantois: “Hoewel de provincie wel inspanningen levert rond het water- en droogtemanagement, wordt er soms onvoldoende rekening gehouden met de specifieke context waarin onze gemeente zich bevindt. Daardoor worden wij ook getroffen door onder meer een eenvormig ongedifferentieerd provinciaal captatieverbod in periodes van droogte. De gemeente communiceerde recent over de extra investeringen om een voldoende watervoorraad te voorzien voor het golfterrein, ook in droogteperiodes.”

Streng captatieverbod

“Maar ook onze landbouwers worden getroffen door droogte en een (al te) streng captatieverbod. De droogteproblematiek dreigt de komende jaren enkel nog erger te worden. Wij vragen het lokaal bestuur om extra inspanningen te leveren en om onvoldoende benutte private regenwatervoorraden (zoals van grotere appartementsgebouwen, ondernemingen,…) ter beschikking te stellen van de lokale landbouw. Anders loopt het overtollige water zomaar de riolen in. We vragen ook om te onderzoeken hoe de grote investeringen in de watervoorzieningen voor het golfterrein ruimer kunnen worden ingezet ter ondersteuning van onze lokale landbouw. Er moet ook eens worden bekeken hoe en waar er extra waterbuffercapaciteit kan worden aangelegd of ter beschikking kan worden gesteld voor onze lokale landbouw.”

Speciaal overleg

Elwin Van Herck (raadslid Koksijde Vooruit) voegt daaraan toe: “Er gaat inderdaad veel te veel regenwater verloren. We moeten iedereen daarrond sensibiliseren. Een groot opvangbekken is aangewezen, en we kunnen ook innovatieve technologieën inzetten. Ik denk aan preventief scannen en analyseren. Het ILVO (Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek) doet al testen met dronedetectie om het droogtepatroon in kaart te brengen.”

Henk Ghyselen (raadslid Lijst Burgemeester): “Ook militairen kunnen partner zijn om het waterniveau hoog te houden. Daarover zouden we overleg kunnen plegen voor een beter beheer van het Langeleed, dat al jaren niet goed is onderhouden en waar 65 procent van de neerslag wordt afgevoerd naar zee. Een optie is een pompsysteem om geforceerd water te pompen bij overlast.”

Burgemeester Vanden Bussche: “We zullen absoluut aandacht besteden aan een betere waterbeheersing. Ik stel voor om een speciale overlegvergadering te organiseren met de landbouwraad en alle betrokken actoren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier