Energie-eiland voor de kust zou al in 2021 operationeel kunnen zijn

© Foto elektrotechniek365.nl
Redactie KW

Bart Tommelein heeft als staatssecretaris van de Noordzee concrete plannen uit de doeken gedaan voor de aanleg van het energie-eiland voor de kust van De Haan.


© Foto elektrotechniek365.nl

Dat eiland, dat zo’n vijf kilometer van de kust verwijderd zou liggen, zou een soort stuwmeer zijn waarin zeewater wordt opgevangen wanneer de windmolens in de nabijheid voldoende energie produceren en zelfs een overschot boeken. Moet er wat ‘bijgepast’ worden bij de windenergie, dan laat men het stuwmeer leeglopen om zo alternatieve energie te produceren.

Energie-eiland voor de kust zou al in 2021 operationeel kunnen zijn


Volgens Bart Tommelein dinsdagochtend op Radio 2 West-Vlaanderen wordt er komend voorjaar beslist wie het contract voor de uitvoering van de werken binnenhaalt. Na het toewijzen van deze concessie moet de procedure voor de milieuvergunning nog worden doorlopen en gaat de secretaris met de verschillende kustgemeentebesturen rond de tafel zitten voor een consultatieronde.

Als alles volgens plan verloopt zou de bouw van het energie-eiland al in 2018 kunnen beginnen, om operationeel te zijn tegen 2012. Het consortium iLand, dat Electrabel en baggerbedrijf Deme verenigt, is de grootste kanshebber om de concessie binnen te halen.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier