Eerste waarneming van ‘kleinste potvis’ voor kust van Oostende

© Foto De Duifkes
Redactie KW

Het dier kon worden gefotografeerd en de determinatie werd door experts bevestigd, meldt Natuurpunt.

De waarneming gebeurde op 22 januari tijdens een trip van vzw North Sea Pelagics, een organisatie die het publiek de kans geeft om zeezoogdieren en zeevogels waar te nemen. “Ter hoogte van de Kwintebank (voor de kust van Oostende) werd een walvisachtige waargenomen waarvan onmiddellijk duidelijk was dat het niet om een bruinvis ging”, zeggen Jeremy Demey (North Sea Pelagics vzw) en Jan Haelters (Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen). “Het dier was groter, de vorm van de rugvin stemde niet overeen met die van een bruinvis en ook het gedrag deed niet meteen aan een bruinvis denken.”

Een aantal experts bekeek de beelden en ze kwamen, onafhankelijk van elkaar, tot de conclusie dat het om een ‘kleinste potvis’ ging. “De inplanting, vorm en grootte van de rugvin en ook het stompe voorhoofd en de afstand van de rugvin tot de kop bleken voldoende om de determinatie hard te maken”, aldus Demey en Haelters.

De compacte tandwalvis, die maximaal 2,7 meter wordt en een opvallende rugvin heeft, is nauw verwant aan de dwergpotvis. In tegenstelling tot die laatste soort, waarvan het aantal strandingen in het Verenigd Koninkrijk aan het stijgen is, zijn waarnemingen van “kleinste potvis” in de Noordzee erg uitzonderlijk, benadrukken Demey en Haelters. De ‘kleinste potvis’ komt normaal voor in subtropische en tropische wateren.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier