D’Arta wil in 2020 één windmolen op eigen site in gebruik nemen

An Schaubroeck van Aspiravi en Pieter De Backere van D'Arta tonen waar de windmolen zal verrijzen. © STEFAAN BEEL
Philippe Verhaest

Diepvriesgroentenverwerkend bedrijf D’Arta uit Ardooie trekt voluit de kaart van de groene energie. Tegen 2020 wil het op de eigen terreinen een windmolen in gebruik nemen en zo 23 procent van de nodige stroom op een duurzame manier opwekken.

D’Arta, opgericht in 1988, heeft altijd al een hart gehad voor het milieu. “We zijn dagelijks aan de slag van (diepvries)groenten en werken dus hand in hand met de natuur”, stelt medezaakvoerder Pieter De Backere. “Dankzij een eigen waterzuiveringsinstallatie hergebruiken we al zestig procent van ons water en op de daken van onze gebouwen liggen in totaal voor zes hectare aan zonnepanelen. Daarmee wekken we evenveel stroom op als het jaarverbruik van 1.300 gezinnen.”

Nu wil D’Arta echter nog een stapje verder gaan en de groene ambities extra kracht bij zetten. “Nog meer zonnepanelen plaatsen, is technisch niet mogelijk, dus gingen we op zoek naar een alternatief. Samen met Aspiravi willen we tegen 2020 een windmolen op onze site bouwen en die in de loop van dat jaar ook in gebruik nemen. Op die manier zullen we het aandeel groene stroom verhogen van de huidige zeven procent naar 23 procent. Zo bereiken we ook onze ambitie om in 2020 zeker 20 procent van alle energie op een duurzame manier op te wekken.”

De windmolen in kwestie zal zo gebouwd worden dat de slagschaduwen volledig op de terreinen van D’Arta zal vallen. “Op die manier beperken we de mogelijke hinder tot een absoluut minimum. We leven op uitstekende voet met onze buren en willen dat ook zo houden.”

Equivalent van 4.000 gezinnen

Het openbaar onderzoek loopt nog tot 12 januari. “Alle energie die de windmolen – die op tiphoogte 180 meter hoog zal zijn – zal opwekken, zullen we ook binnen D’Arta verbruiken. Zo belasten we ook het net niet. Wanneer onze windmolen operationeel zal zijn, zullen we in theorie 4.000 gezinnen van energie kunnen voorzien.”

Aspiravi zal de windmolen bouwen en exploiteren, D’Arta neemt de opgewekte elektriciteit voor de volle 100 procent af. Plannen voor nog een extra windmolen zijn er niet. “Op ons terrein is slechts plaats voor één exemplaar”,benadrukt Pieter De Backere. “Maar met deze molen zullen we twee keer zoveel energie genereren als met onze huidige oppervlakte aan zonnepanelen.”

Ook de vestigingen van D’Arta in het buitenland werken zo duurzaam mogelijk. “In Yorkshire kunnen we dankzij een eigen biomassacentrale volledig groen produceren en in Portugal wekken we via zonnepanelen nu al 1 megawatt op en hebben we op dat vlak ook uitbreidingsplannen. Vorige maand namen we nog een bedrijf in Italië over en uiteraard willen we ook daar zo duurzaam mogelijk aan het werk gaan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier