Mercator zeewaardig maken praktisch en financieel niet haalbaar, zegt Crevits

Redactie KW

Het zeilschip Mercator, dat in Oostende aangemeerd ligt, opnieuw zeewaardig maken is praktisch en financieel niet haalbaar. Het behoud van de huidige museumfunctie is het meest aangewezen. Dat zegt minister Crevits op een parlementaire vraag. De Mercator werd in 1961 uit de vaart genomen en is sinds 1996 beschermd als monument.

Minister Crevits raamt de kosten om de Mercator weer een beperkte zeewaardigheid te geven op minstens 20 miljoen euro. “Dat zonder rekening te houden met de verborgen gebreken van het zeilschip”, zegt ze. “Het zou bovendien zeer moeilijk zijn de nodige herstellingswerken uit te voeren zonder de erfgoedwaarde van het schip aan te tasten. Pogingen om daarvoor een publiek-private samenwerking op te zetten, kenden geen resultaat”.

Veiligheidsrisico’s

Crevits wijst bovendien op de risico’s voor de veiligheid van de passagiers en de bemanning. Toen de Mercator in 2002 één keer van Oostende naar Zeebrugge voer ter gelegenheid van Sail 2002, raakte een kadet van de Hogere Zeevaartschool zwaargewond en levenslang gehandicapt als gevolg van een doorgeknakte sleeptros.

(BELGA/A.D.)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.