Miss West-Vlaanderen Juliette Popeye (18) in finale van Miss België: “In mijn thuisbasis De Panne kan ik rekenen op een pak supporters”

Juliette Popeye (18) is een van de finalisten van Miss België 2024. © GF
Anton Peene Reporter

Juliette Popeye (18) is een van de finalisten van Miss België 2024. Op zaterdag 24 februari weten we of Miss West-Vlaanderen de opvolgster zal worden van Emilie Vansteenkiste. Dan is er opnieuw de show in Proximus Theater in Plopsaland De Panne, de gemeente waar Juliette sinds anderhalf jaar woont.

Juliette is geboren en getogen in Oostduinkerke. In december werd ze 18 jaar. Anderhalf jaar geleden verhuisde ze naar De Panne. Nu zit ze tijdens de week op kot met haar broer Lowi, want Juliette zit in haar eerste jaar criminologie aan de UGent. Voordien volgde ze economie-moderne talen aan het college in Veurne.

Juliette schreef zich in mei 2023 in voor de voorrondes van Miss België. “Als klein meisje keek ik op naar de missen. Ook nu heb ik nog steeds enkele voorbeelden. Denk maar aan Celine Van Ouytsel. Ze is intussen helemaal opengebloeid op tv. De huidige Miss België Emilie Vansteenkiste is eveneens een topper. Toen ik haar ontmoette, was ze heel lief en respectvol.”

Magisch moment

Juliette deed de voorbije jaren al verschillende fotoshoots. “Ik was bijzonder nieuwsgierig naar het Miss België-avontuur en schreef me in zonder dat iemand het wist. Ik mocht dan naar de provinciale verkiezing en in die West-Vlaamse voorronde in september schopte ik het tot Miss West-Vlaanderen. Het was een magisch moment om dat lint te krijgen.”

Steun voor onderzoek naar Parkinson

In november werden de 32 finalisten bekendgemaakt. “Als Miss West-Vlaanderen ben je niet automatisch bij de finalisten. Er volgden nog enkele jurygesprekken. Uiteindelijk kreeg ik het positieve nieuws dat ik bij de laatste 32 zat.”

Nog in november organiseerde ze een avond voor het goede doel. “Dat was in surfclub Side Shore in de Panne. Het was een groot succes waar je kon kiezen tussen twee formules. Het goede doel was het onderzoek naar Parkinson van de UGent. Twee familieleden, onder wie mijn opa Roger met wie ik een hele goeie band heb, lijden aan deze ziekte.”

Zelfvertrouwen

Juliette was in het begin nog voorzichtig in haar ambities. “Alles leek een onbereikbare droom, maar de voorbije maanden kreeg ik veel zelfvertrouwen. Het was een drukke periode. Ik heb net mijn examens achter de rug en daarvoor zaten we in Egypte om ons voor te bereiden. Ik ben enorm gegroeid als mens en ben rijper en sterker geworden. Ondanks dat ik zo gegroeid ben tijdens dit traject, ben ik wel steeds mezelf gebleven. Ik leerde veel nieuwe mensen kennen en deze verkiezing heeft verschillende deuren geopend.”

Laatste rechte lijn

Nu volgt de laatste rechte lijn richting zaterdag. “Ik wil alles geven om het kroontje te veroveren. Het is bovendien in mijn thuisbasis De Panne. We zijn er al vanaf maandag om alles tot in de puntjes voor te bereiden. Er zullen ongetwijfeld een pak supporters present zijn tijdens de show. Ik ben iedereen dan ook heel dankbaar die me steunt. In het bijzonder mijn mama Christel Van Acker. Zij is mijn grootste supporter. Ze steunt me in alles en zonder haar zou ik dit niet gekund hebben.”

“We starten de openingsdans met 32 en daarna moeten we de eerste keer defileren in onze jurk van Atelier EXC. Er volgt een eerste eliminatie waarbij er tien meisjes afvallen. Uiteindelijk gaat het dan naar 15 en op het laatste is er dan de grote onthulling.”

Intussen kan er ook nog volop gestemd worden op Juliette. “Dit kan door MB17 te sturen naar 6665. Deze stemming telt mee voor 33 procent van de eindscore. Hoeveel kans ik mezelf geef? Dat is heel moeilijk in te schatten. Iedereen verdient het om te winnen. Het is een aangename en gezellige groep”, aldus Juliette, die in haar vrije tijd aan paardrijden en kitesurfen doet.

Ilia en Sunny

“Ik heb twee paarden Ilia en Sunny. Naast recreatief paardrijden, ga ik vaak wandelen op het strand met hen en mijn vader Pieter. Ilia is mijn eerste paard en ik heb veel van haar geleerd. De paarden bezorgen me de nodige ontspanning. Ook in het kitesurfen maken we er een graag een moment met familie en vrienden van”, zegt Juliette Popeye, wiens familienaam doet denken aan bekende stripfiguur. “Het is al van een tijdje geleden, maar mijn broer en ik hebben er nog naar gekeken op cassette. Spinazie eet ik niet zo graag maar ik associeer me graag met Popeye via een andere eigenschap: ik ben een sterke vrouw.”

De finale is op 24 februari live te volgen op Eclips TV. Steun Juliette en stuur MB17 naar 6665 of stem via app.missbelgium.be