Knokkenaar Eddy (62) doet mee aan Homo Universalis: “Het was tijd om mij eens te amuseren”

Tristan Vandevelde
Tristan Vandevelde Stagiair KW

Op zaterdag 30 maart start op VRT1 het nieuwe seizoen van Homo Universalis. In dit competitief spelprogramma strijden 100 Vlamingen tegen elkaar om de hoofdprijs: een reischeque, maar nog belangrijker de eretitel ‘Homo Universalis’. Zeventien West-Vlaamse kandidaten maken dit jaar hun opwachting, waaronder Eddy Vansteenkiste. De 62-jarige Knokkenaar werkte heel zijn leven in de zeevaart, maar was ook barman, coiffeur en zelfs stukadoor.

Eddy, geboren en getogen in Knokke, maar momenteel woonachtig in Knokke-Heist. Een man die heel zijn leven hard heeft gewerkt en verschillende jobs heeft gecombineerd, maar momenteel vooral geniet van het leven. De keuze om mee te doen aan Homo Universalis was dan ook om even alles los te laten en te ontspannen.

Manusje-van-alles

Eddy beoefende heel wat jobs in zijn leven. Van kapper tot visser, van kapitein tot stukadoor: hij deed het allemaal. “Van mijn moeder moest ik coiffeur worden, maar al snel trok de frisse zeelucht mij aan. Twaalf jaar werkte ik in de visserij, 33 jaar had ik als kapitein mijn eigen schip: VB Bolero.” Op zee was zijn favoriete vis tong en kabeljauw, op land ruilde hij de vis voor de Mexicaanse keuken. Hij startte in 2002 samen met zijn vrouw de Mexicaanse zaak Carello. Daar was hij na een twee wekelijks verblijf op zee, twee weken barman, iedere keer volgde hetzelfde stramien. In 2019 verkocht hij dan samen met zijn vrouw Anneke de zaak aan zijn neef. Bedoeling: genieten van het leven.

Maar Eddy kon niet stilzitten. Hij volgde een avondschool voor stukadoor en metser en verbouwde onder andere zijn eigen huis, werkte aan appartementen en hielp zijn dochters met verbouwingen. “Het was vooral om iets om handen te hebben dat ik dit werk deed, maar momenteel heb ik het ook wat gezien. Het was tijd voor een nieuwe uitdaging.”

Nostalgie

Op die uitdaging botste hij dus op de televisie. Hij keek al langer naar Homo Universalis en zag zo’n avontuur wel zitten. Daarop schreef hij zich in en niet veel later werd hij geselecteerd als een van de honderd kandidaten. “Dat was een enorme verassing, maar ik keek er wel naar uit. Het trok mij vooral aan omdat het mij deed terug denken aan de goede oude tijd, toen ik zelf jong en onbezonnen spelletjes op de dijk van Blankenberge speelde.” Hij was niet de enige man uit Knokke, Ook Tristan schreef zich in. Hoe hij en Eddy het er vanaf brachten zie je binnenkort in Homo Universalis.

Blijft het enkel bij de ervaring of overleeft hij 99 hordes? Daar mag hij nog geen antwoord op geven, dus wie Eddy zijn avontuur wil volgen, kan dat vanaf 30 maart iedere zaterdag op VRT1.

Lees meer over: