Grieko (47) stort zich in ‘Het Onbekende’: ex-militair uit Kuurne neemt deel aan nieuw VTM-programma

Grieko Verschelde is een ex-militair die nu lesgeeft in veiligheid, agressiebeheersing, EHBO en brandbestrijding. © BRU
Nico Speleers
Nico Speleers Medewerker KW

Vanaf maandag 26 februari wordt het nieuwe realityprogramma Het Onbekende uitgezonden op VTM. Daarin wordt een groep avonturiers meegenomen naar een voor hen onbekende bestemming. Een van de deelnemers is de voormalige militair Grieko Verschelde (47) uit Kuurne. “Het was mentaal, fysiek en psychologisch zeer uitdagend.” Er zijn nog andere West-Vlaamse deelnemers, die komen uit Ieper en Veurne.

Of het nu gaat om bekendheid of onbekendheid, het nemen van risico’s of spelen op veilig, het bewandelen van vertrouwde paden of kiezen voor uitdaging, spanning en avontuur: in het nieuwe psychologische en avontuurlijke realityprogramma Het Onbekende, gemaakt door de bedenkers van De Verraders, neemt Axel Daeseleire een groep kandidaten mee naar een onbekende bestemming. Een van die kandidaten is de gedreven ex-militair Grieko Verschelde, die nu werkt als docent en trainer in veiligheid, agressiebeheersing, EHBO en brandbestrijding.

Plechtige communie

“Na het zien van de trailer vorig jaar op tv, die potentiële deelnemers aanspoorde om zich in te schrijven, nam ik een video van mezelf op en stuurde die naar de programmamakers”, vertelt Grieko, die elke morgen om halfzes opstaat om de dag te starten met een wandeling en ook een ijsbad niet schuwt. “Daarop kreeg ik van hen enkele vragen te beantwoorden en wat praktische informatie over de opnames. Daaruit bleek dat het programma zou worden opgenomen tijdens de periode waarin mijn dochter haar plechtige communie zou doen. Ik legde dat dus voor aan mijn vrouw en dochter. Gelukkig kon ik op veel steun rekenen en hadden ze geen bezwaar tegen mijn plannen. Daarna bevestigde ik mijn deelname.”

“Op een dag werd ik weggeplukt uit het leslokaal en kreeg de vraag: het bekende of het onbekende?”

“Toen ik op een dag les aan het geven was in Kortrijk, werd ik plots door de programmamakers weggeplukt uit het leslokaal en kreeg ik de keuze tussen het bekende en het onbekende. Ik moest niet lang nadenken – ik koos voor het onbekende. Daarop kreeg ik een lege rugzak toegestopt en werd ik naar huis gebracht met de opdracht om die rugzak snel te vullen met ‘het noodzakelijke’. Op dat moment wist ik nog niet waar de reis naartoe zou gaan.”

Afgesloten van buitenwereld

Vervolgens werd Grieko in een busje overgebracht naar het vliegveld van Charleroi, van waaruit hij naar Bulgarije werd gevlogen. Hij moest zijn mobiele telefoon afgeven, en was van toen af afgesloten van de buitenwereld.

“Het concept van het programma is mentaal, fysiek en psychologisch zeer uitdagend”, zegt Grieko. “Het is een mix van De Mol, De Verraders en Expeditie Robinson, waarbij je constant een beroep doet op je psychologische en avontuurlijke vaardigheden.”

Hij vergelijkt als voormalig militair zijn deelname aan Het Onbekende met een buitenlandse missie, waarbij je ook niet weet wat je ter plaatse te wachten staat. Zijn ervaringen in de 27 jaar die hij als militair heeft geleefd kwamen hem goed van pas.

Meteen sterke band

“Tijdens het spel ben ik wel altijd mezelf gebleven, met het besef in het achterhoofd dat het om een spel ging. Ondanks de zware aspecten van het programma, voelde ik me goed in de groep. Ook mijn leidinggevende capaciteiten kwamen goed van pas, net als mijn humoristisch kantje. Ik had meteen een sterke band met medekandidaat Bram uit Veurne, een wijkagent, die ik beschouwde als een soort broer. We hebben trouwens nog altijd regelmatig contact.”

Fanatieke sporter

Grieko groeide op in Izegem en volgde op school een opleiding in de metaalbewerking. Nu woont hij in Kuurne, al twaalf jaar. “Ik woon graag in Kuurne. Als kleine jongen kwam ik er al veel, want mijn pépé woonde er.” Hij is een fanatieke sporter, van fitness over hiking tot vechtsport, en geeft training in krav maga, een van oorsprong Israëlische verdedigingstechniek.

En dan is er natuurlijk nog zijn opmerkelijke voornaam. “Ongetwijfeld zullen velen zich afvragen waar de naam Grieko vandaan komt”, lacht hij. “Wel, de beste vriend van mijn vader heette zo. Toen hij overleed, besloten mijn ouders als eerbetoon hun zoon Grieko te noemen.”

Het Onbekende is vanaf 26 februari elke maandag om 20.40 uur te zien op VTM. De reeks is al beschikbaar op Streamz.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier