Ieperse beroepsmuzikant Davy Callens doet mee aan Het Onbekende: “Zo’n avontuur maak je maar één keer mee”

Davy Callens. © VTM
Anton Peene Reporter

Vanaf maandag 26 februari kan je op VTM kijken naar Het Onbekende. Daar laat Axel Daeseleire kandidaten kiezen tussen ‘bekend’ of ‘onbekend’ in een spel waar niemand de regels kent. Een van de kandidaten is Davy Callens uit Ieper. De beroepsmuzikant wilde nog één zot avontuur doen voor hij aan het gezinsleven zou beginnen. Half april verwacht hij samen met zijn vriendin een dochtertje.

Davy Callens mocht op 11 februari 28 kaarsjes uitblazen. Davy groeide op in Ieper, waar hij zijn lager in het Sint-Jozefsschool volgde en het middelbaar in het Lyceum en het College. In het hoger koos hij voor het Conservatorium van Gent. Hij studeerde uitvoerende klassieke muziek – fagot en is nu aan de slag als beroepsmuzikant, vast bij het Symfonieorkest Vlaanderen en freelance bij andere ensembles.

Laatste zotte avontuur

Verder is Davy fagotdocent in de academies van Zottegem en Izegem. Davy is samen met Demi Coussaert (25) en samen wonen ze in Ieper. Davy heeft een verleden bij de Ieperse KSA en is avontuurlijk en sportief ingesteld. In het verleden liep hij al een marathon. Hij zag een jaar geleden de trailer voor Het Onbekende op Facebook. “Ik was meteen geprikkeld”, zegt Davy. “Mijn vriendin en ik waren bezig over onze toekomstplannen, waaronder onze kinderwens. In 2022 maakte ik al een mooie reis naar Amerika met een kameraad, nu wilde ik nog eens iets zot doen voor we aan gezinsuitbreiding zouden doen. Ik besloot om me in te schrijven.”

Tijdens concert

Davy werd gebeld door Axel tijdens een concert in Brussel. “Ik zag al enkele camera’s tijdens de voorstelling. Maar ik had geen flauw idee dat ze daar voor mij waren. In deze voorstelling was er ook toneel en ik dacht dat ze de acteurs wilden interviewen of dat ze de voorstelling aan het opnemen waren. Toen ik na het optreden mijn instrument wilde wegleggen in de kleedkamers, stonden daar plots enkele camera -en geluidsmensen. Toen rinkelde de telefoon en moest ik zo snel mogelijk naar de luchthaven van Eindhoven. Uiteindelijk landde ik in Sofia en ontmoette ik de andere kandidaten. Ik was eerder al één keer in Bulgarije geweest, toen in Varna. Het is een mooi land en je kan er lekker eten. Ook de Bulgaarse wijn is zeker aan te raden.”

Vlot aanpassen

Het was het begin van een zot avontuur. “Zoiets maak je maar één keer mee. Ik heb alles op me laten afkomen, want het is een gloednieuw concept. Ik wist niet wat ik kon verwachten en kon me niet voorbereiden. Dat vond ik ideaal. Ook het feit dat ik de controle uit handen moest geven, zorgde voor weinig problemen. Opstaan zonder dat je weet wat er je te wachten staat, zalig. Het is een iets anders dan de routine tijdens het dagelijks leven. Als muzikant heb ik een vrij gevarieerd werkschema, dus ik kon me vrij vlot aanpassen.”

Het Onbekende is zowel mentaal als fysiek niet te onderschatten. “Ik voelde me op beide vlakken sterk genoeg. Ik ben geen kuddedier en zwem, als dat nodig is, wel eens graag tegen de stroom in.”

Nobele onbekenden

Op korte tijd bouwde Davy een band op met wat voor hem een paar dagen eerder nog nobele onbekenden waren. “Je maakt allemaal hetzelfde mee en bovendien heb je geen contact met de buitenwereld. In korte tijd kende ik het hele levensverhaal van de andere kandidaten. We moesten er onze telefoons afgeven, maar dat zorgde wel voor een klein probleem. Ik heb soms moeite om in slaap te geraken als ik niet weet hoe laat het is en dat was daar dus ook niet evident voor mij.”

West-Vlaamse klanken

Davy kijkt ernaar uit dat Het Onbekende bijna op tv is. “Voor mijn verjaardag nodigde ik enkele vrienden bij mij thuis uit. Als verrassing liet ik hen de eerste aflevering zien. Het is wel speciaal om jezelf op tv te zien. Van de drie West-Vlamingen ben ik misschien wel diegene die het minst mijn West-Vlaamse klanken verbergt. Ik dacht nochtans dat ik er net het meest mijn best voor deed.” (lacht)

Vaderschap

2023 stond in teken van een onvergetelijk avontuur, maar ook dit jaar komt er iets spannends aan voor Davy. “Onze drie katten en hond krijgen rond half april het gezelschap van ons dochtertje. Demi is uitgerekend voor 14 april. Of ik Het Onbekende gewonnen heb, mag ik niet zeggen. Ik heb alleszins de hoofdprijs gewonnen in de liefde”, glimlacht Davy, die het komende maanden iets rustiger zal aan doen op professioneel vlak. “Ik zit nu vooral met concerten in de grootsteden Gent, Antwerpen en Brussel. Vanaf april is er een gat in de agenda. Dan staat alles in teken van onze kleine meid.”

Vanaf 26 februari kan je elke maandag om 20.40 uur kijken naar Het Onbekende. Alle afleveringen zijn ook al beschikbaar op Streamz.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier