Bert Huysentruyt, van Chantal tot Celebrity MasterChef Vlaanderen: “Ik heb lang gefantaseerd over een eigen restaurant”

Bert schittert in ‘Celebrity MasterChef Vlaanderen’: “Na de opnames heb ik twee, drie dagen voor mij zitten uitstaren. Ik was compleet leeg.” © Play4
Bert Vanden Berghe

In ‘Celebrity MasterChef Vlaanderen’ ontpopt Bert Huysentruyt zich steeds meer tot favoriet. De acteur en muzikant schittert momenteel ook in het derde seizoen van ‘Chantal’ en toert door Vlaanderen met een muzikale show rond… Alfred Jodocus Kwak. “Ik heb die afwisseling écht nodig in mijn leven.”

Hij verdiende zijn muzikale strepen bij onder meer Het Zesde Metaal, Guido Belcanto en Gorki, speelde in The Broken Circle Breakdown, net als in tal van kinderreeksen zoals Zingaburia en Kosmoo en populaire series als De Zonen van Van As, Nonkels en Chantal, waarvan nu het derde seizoen te zien is op Streamz. Tegenwoordig drumt hij bij Lenny & De Wespen en Green Crow Collective. Daarnaast doet hij ook stemmenwerk, is hij foto- en videograaf en staat hij regelmatig op de planken met een voorstelling voor kinderen en volwassenen. Zo speelde hij vorig jaar nog in het bekroonde Ensor est un fou en toert hij momenteel door Vlaanderen met de hartverwarmende muzikale kindervoorstelling Alfred Jodocus Kwak.

Als je zoveel verschillende talenten én ballen in de lucht kan houden, is het niet verwonderlijk dat hij zich ook in Celebrity MasterChef Vlaanderen aardig uit de slag trekt. In de eerste aflevering gooide Bert Huysentruyt, met roots in Lendelede, al meteen hoge ogen. Ondanks enkele tegenslagen is ondertussen al duidelijk dat zijn tegenstanders ook met hem rekening moeten houden, naast een bijzonder strenge jury. “Het is geen valse bescheidenheid, maar ik heb ook geluk gehad met de proeven – ik kon er in de derde aflevering al uit liggen. Ik wilde vooral die eerste aflevering overleven en voor de rest lag de uitdaging erin om de jury niet teleur te stellen.”

Bert kreeg de liefde voor koken van thuis uit mee. “Toen ik een jaar of twaalf was, wilde ik ook vanalles uitproberen.”
Bert kreeg de liefde voor koken van thuis uit mee. “Toen ik een jaar of twaalf was, wilde ik ook vanalles uitproberen.” © Play4

Want Bert, die al sinds het eerste seizoen op de longlist van de makers stond, blijkt niet alleen een grote fan van het programma, maar van kookprogramma’s tout court. “Ik was jarenlang verslaafd aan njam! (het kookkanaal dat in 2010 werd opgericht door Peter Goossens en Studio 100, red.). Ik heb alles gezien, denk ik. Het programma Celebrity MasterChef Vlaanderen stond dan ook hoog op mijn bucketlist.”

De liefde voor koken kreeg Bert naar eigen zeggen van thuis mee. “Mijn moeder schotelde de klassieke, degelijke keuken voor. Ze was onthaalmoeder, dus er kwamen niet veel peper, zout of uitgesproken kruiden aan te pas. Mijn vader was dan weer in het weekend de chef, die receptjes uitknipte en graag experimenteerde. Niet alles lukte. Ik herinner mij nog dat hij zich wilde wagen aan vette darmen, maar dat stonk zodanig dat de pan en al werd buitengegooid. (lacht) Ik stond er altijd vol bewondering naar te kijken en toen ik een jaar of twaalf was probeerde ik ook van alles uit in de keuken. Ik heb dan ook ontzettend veel ontzag voor chef-koks. Wat zij doen, is artistiek en in een zekere zin ook entertainment. De lat ligt hoog en er moet altijd gepresteerd te worden. Ik heb lang gefantaseerd over een eigen restaurantje, maar na dit programma weet ik honderd procent zeker dat ik dat níét ga doen”, glimlacht Bert.

“Dat Peter Goossens het nieuwe jurylid bleek, maakte het alleen nog maar spannender.”
“Dat Peter Goossens het nieuwe jurylid bleek, maakte het alleen nog maar spannender.” © Play4

“De druk is ongelooflijk. Onwaarschijnlijk dat die chefs dat zo lang volhouden. Ik was altijd wat starstruck wanneer ik een topchef als Roger Van Damme tegenkwam in het echt. Dat Peter Goossens lid was van de jury, maakte de strijd nog belangrijker. Al had ik ook stress voor Inge en Michaël. Want je weet dat ze alle drie doodeerlijk zijn. Als vrienden zeggen dat een gerecht lekker is, is dat min of meer bevooroordeeld, maar die gasten zijn doodeerlijk. Je wist ook nooit wat de jury ervan zou vinden. De ene keer ga je zelfverzekerd naar voren en zie je die ontgoocheling in de ogen van de chefs, en dan is dat echt stérven. De andere keer boffen ze met iets waar je het niet van verwacht had. Of ik het onderschat heb? Ik was wel voorbereid, maar die lange dagen en die onzekerheid waren wel pittig.”

“De druk is ongelooflijk. Onwaarschijnlijk dat die chefs dat zo lang volhouden.”

“Na de opnames heb ik twee, drie dagen voor mij uit zitten staren. Ik was compleet leeg. Ik heb in die periode ook weinig gekookt. Het was eerder eten bestellen of opwarmen. Dat heeft toch wel een paar weken geduurd, denk ik. Ik kook heel graag, maar de tijdsdruk in die keuken is echt moordend. Die klok is verschrikkelijk. Ik ben bovendien de man van slowcooking, gaande van zelf pizzadeeg maken tot ovenschotels bereiden. Als ik thuis werk (Bert monteert ook videoclips en promofilmpjes, red.), zet ik ’s morgens bijvoorbeeld stoofvlees op en roer ik overdag in de pot. Ik doe er steevast een boterham in, met aan de ene kant mosterd en de andere perenstroop of pek, zoals mijn vader het omschreef. Dat lijkt een simpel gerecht, maar de details doen er veel toe. Ik vind het heel fascinerend dat als je één stap anders doet, je een heel andere smaak kan krijgen.”

Bert is momenteel ook te zien in een voorstelling rond Alfred Jodocus Kwak, al staat er nog heel wat op het programma dit jaar.
Bert is momenteel ook te zien in een voorstelling rond Alfred Jodocus Kwak, al staat er nog heel wat op het programma dit jaar. © BVB

Hoe het afloopt, kan hij uiteraard nog niet kwijt, maar sowieso blikt Bert tevreden terug op dit avontuur. “Ik heb veel technieken en combinaties geleerd en ik werk ook iets properder. Het is te zeggen: mijn keuken is nu niet meer helemáál ontploft. Bovendien heb ik heel fijne mensen leren kennen.”

Variatie

Het is druk voor Bert, die dit voorjaar nog op de set van twee verschillende televisieprojecten stond en deze zomer te zien is in Olifantje in het bos, een Nederlandse film met onder meer Eva Van der Gucht en Sien Eggers. Dit najaar staat Bert op de planken met De Mythe van Dries Vanhegen en duikt hij ook op in Multitalent van comedian Joost Van Hyfte. Aan variatie dus geen gebrek. “Ik heb die afwisseling ook écht nodig, merk ik. Al kan ik er evengoed van genieten om thuis te zijn. Ik zou niet gelukkig worden van alleen maar op pad te zijn.”

‘Celebrity MasterChef Vlaanderen’, elke maandag en woensdag op Play4 en GoPlay.

Partner Content