Magnette legt gouden aandeel in Fluxys International vast

Redactie KW

Minister van Energie Paul Magnette bereidt een wetsontwerp voor dat de Belgische overheid een golden share geeft in Fluxys International, de nog op te richten vennootschap die de gasterminal in Zeebrugge moet beheren. Dat heeft de PS-minister woensdag in de bevoegde Kamercommissie geantwoord op een vraag van Peter Logghe (Vlaams Belang).

De gemeentelijke gasholding Publigas en GDF Suez bereikten begin deze maand een akkoord over de controle van de gasterminal in Zeebrugge. Publigas zou 40 procent van de aandelen krijgen en GDF Suez 60 procent. Fluxys beheert de terminal. Volgens Magnette ligt de aandeelhoudersstructuur van de vennootschap echter nog niet vast.

De minister liet wel weten dat hij een wetsontwerp gaat indienen dat de Belgische overheid een gouden aandeel geeft in Fluxys International. De wettekst bepaalt dat aardgasondernemingen tegen eind 2009 over maximaal 24,9 procent van de aandelen van de netbeheerder mogen beschikken. Het ontwerp ligt momenteel bij de Raad van State voor advies en zal zo snel mogelijk in de Kamer worden ingediend, verduidelijkte Magnette.

Over een gouden aandeel bij de groep GDF Suez zelf bestaat nog altijd onduidelijkheid. Een juridische analyse van de federale overheidsdienst Economie geeft immers aan dat een Belgische regeling niet volstaat. Ook het Franse parlement en de Franse regering moeten daarvoor wetgevende initiatieven nemen.

“Daarom blijft de regering druk uitoefenen op de Franse regering, opdat de nodige initiatieven zouden worden genomen. Het is derhalve voorbarig een datum vast te leggen voor het verkrijgen van een voornoemd gouden aandeel”, verklaarde Magnette.

In afwachting van een definitieve regeling onderhandelen de premier en Magnette met de Franse regering over een overlegmechanisme dat ervoor zorgt dat ons land de nodige informatie krijgt en overleg kan plegen over punten die de bevoorradingszekerheid van België in het gedrang brengen. (Bron Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.