Is de Loditoren in Hertsberge in gevaar?
Het mysterieuze torentje aan het Lodikruispunt en de historische Wolvengrachthoeve krijgen de laatste weken meer aandacht dan gewoonlijk. Door het verwijderen van bijna alle bomen en het wilde struikgewas is de zogenaamde ‘Galgentoren’ van heel ver zichtbaar. Bij voorbijgangers luidt de vraag nu of de heuvel met het torentje die kaalslag zal overleven?
Sommige voorbijgangers wisten zelfs niet dat daar de zogenaamde ‘Galgentoren’ stond, maar door het verwijderen van bijna alle bomen en het wilde struikgewas is die nu van heel ver zichtbaar. ‘Zal de heuvel met het torentje die kaalslag wel overleven?’, vroegen enkele omwonenden zich af. We vroegen het aan landschapsdeskundige Alex Van Caubergh, die werftoezichter is.
“Er zijn plannen in de maak om het torentje op korte termijn te restaureren”
“Een galgentoren uit de Spaanse bezetting of een uitkijktoren voor de jacht zal de Loditoren waarschijnlijk nooit geweest zijn”, vertelt Eric Biebauw, die samen met zijn zoon Thomas in 2012 het boek De geschiedenis van Hertsberge heeft uitgegeven. “Ik tip eerder op een seintoren die uitgerust was met een optische telegraaf of semafoor. Dat soort torens maakte deel uit van een telecommunicatiesysteem, waardoor tekens via codes konden doorgegeven. In Napoleons tijdperk waren er heel veel in Frankrijk, met uitlopers tot in België en Nederland. Een optische telegraaf in Hertsberge kon worden opgepikt tot in Brugge.”
Bodemerosie
De begroeiing rond de toren heeft de voorbije jaren het zicht van op afstand fel belemmerd. Met het weghalen van de beplanting en de bomen in de buurt komt daar verandering in. “Is dat wel verantwoord?”, vraagt Koen D. uit de Proosdijstraat zich af. “Voor zover ik me herinner uit mijn lagere schooltijd, veroorzaakt het rooien van bomen erosie. In dit geval gaan ze dat niet kunnen oplossen door het aanplanten van een paar ‘sprietjes’ van jonge bomen!”
“Gevaar voor bodemerosie en het volledig instorten van het torentje is er helemaal niet”, wuift werftoezichter Alex Van Caubergh die opmerking weg: ” Er zijn zeven bomen gekapt op de heuvel, rond het torentje. Dat is om het torentje zichtbaar te maken vanaf de Lodistraat. De bomen zijn afgezaagd boven het maaiveld; de wortels blijven zitten. Er zal snel wat meer begroeiing van struiken komen doordat er meer licht op de bodem valt na de kapping. Die struiken helpen om de bodem vast te houden. Bovendien zijn er plannen om het torentje op korte termijn te restaureren.”
“Architect Dries Bonamie werkt in opdracht van de private eigenaar aan een restauratiedossier. De fundering zal hersteld worden en het metselwerk wordt gerestaureerd. De toren is niet beschermd als monument, maar is vanwege zijn historische waarde vastgesteld als bouwkundig erfgoed. De restauratie maakt deel uit van het gefaseerde masterplan van de eigenaar voor de totale restauratie van de site met de Wolvengengrachthoeve. Het restauratiedossier is door het inrichtingsplan Sint-Amandus, onderdeel van het landinrichtingsproject Bulskampveld van de Vlaamse Landmaatschappij in een stroomversnelling gekomen.”
Serpentinepad
“De eigenaar zal van de VLM een subsidie ontvangen die een deeltje van de restauratiekosten dekt. Het zichtbaar maken van de toren voor het brede publiek via het kappen van bomen was een voorwaarde om de subsidie te kunnen ontvangen. De restauratiewerken zullen vermoedelijk in 2018-2019 gebeuren. Er zullen nog een paar bomen gekapt worden op de heuvel, om mogelijke stormschade door omvallende bomen te vermijden en om ervoor te zorgen dat de restauratiewerken vlot kunnen verlopen. Ook het historische serpentinepad naar de toren zal daardoor beter tot zijn recht komen. Op vroegere foto’s zien we dat er toen ook geen bomen stonden op de flanken van de heuvel.”
“Ook de bomen van de dreef naar de historische Wolvengrachthoeve liggen neer?”, merkt een andere buurtbewoner op. “Er worden inderdaad in opdracht van de eigenaar enkele private dreven met 133 populieren gekapt. Het gaat om kaprijpe bomen die in het najaar vervangen zullen worden door de aanplanting van 164 rode en groene beuken en tamme kastanjes. Deze werken gebeuren in samenwerking met de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en op basis van de beheersvisie. (PH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier