Horeca-uitbaters Geert (59) en Suzie (60): “De glimlach van Jaimie is een lichtpuntje in deze duisternis”
Voor elke horecazaak dreigt de coronacrisis een financieel bloedbad te worden. Geert Van Kerschaver en Suzie Sabbe uit Middelkerke, die een restaurant uitbaten op provinciaal domein Raversyde, lopen thuis de muren op. Zoon Jaimie, bekend van Down the road, al evenzeer.
“Ons seizoen begint altijd rond de krokusvakantie”, zegt Geert Van Kerschaver. “Dit jaar zijn we gestart op 14 februari. Nog geen maand later moest alles dicht. Allerminst een lachertje. We hebben ook alles moeten vernemen via de media, dus niet rechtstreeks van een instantie. Al hebben we daar ook begrip voor, want het zijn chaotische dagen. We hebben acht fulltimers in dienst en in het seizoen op maandbasis zo’n 25 flexi-jobbers en jobstudenten. Vorige week zaten we met een feest voor 100 man. Het eten daarvoor bestel je niet de dag ervoor, dus moesten we jammer genoeg heel wat weggooien. Wat we konden invriezen, hebben we ingevroren. Het hele weekend zijn we bezig geweest met regelen en mensen opbellen. Velen zeggen dat ze later zullen terugkeren, maar ik hoop vooral dat uitstel geen afstel wordt. Het is mooi weer en normaal ging het museum hier afgelopen weekend ook open, wat opnieuw voor extra volk zou zorgen. (zucht) Dit is een bloedbad.”
“We zijn al 40 jaar actief in de horeca en we zouden nu beginnen aan ons 23ste seizoen op Raversyde. Ik heb zelfs de lange omvaart gedaan, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt, nergens ter wereld. (stil) In de zaak ben ik altijd bezig, ik blus doorgaans overal brandjes. Zit ik niet aan mijn bureau, dan spring ik bij in de keuken of de zaal. Mijn vrouw Suzie is zaalverantwoordelijke. Onze zoon Jaimie (die schittert in het Eén-programma Down the road, red.) komt hier ook graag. Voor hem is het heel lastig. Hij heeft het moeilijk met alle maatregelen. Hij is kwaad zelfs. Zo werkte hij in soepbar Lizette in Oostende, die nu gesloten is. Vorige week mocht hij daar al niet meer knuffelen, wat hij graag doet. Hij is enorm aanhankelijk. Corona pakt alles af, zegt hij. Zijn Lizette, zijn G-voetbal… Het is de pest, oorlog, zegt hij. Dat hij niet meer naar het dagcentrum Duinhelm kan, raakt hem ook diep. Hij heeft er veel vrienden, maar wie daar niet woont, mag er niet meer binnen. Er is evenwel het vooruitzicht om te wonen in begeleiding, maar kom. Het is al amper behapbaar voor ons, deze hele situatie, laat staan voor hem. Duinhelm, dat is zowat zijn wereld. En zijn vriendin hoort hij nu vooral via Skype of FaceTime.”
Bakkerij
“Dat hij nu extra thuis is, betekent niet noodzakelijk extra zorgen voor ons. Integendeel zelfs. Jaimie en zijn glimlach zijn een lichtpuntje in deze donkere dagen. Wij lopen met onze kop tussen onze schouders, maar als Jaimie ‘s morgens opstaat, dan is hij de vrolijkheid zelve. Goeiemorgen, papa! Goeiemorgen, mama! Dat scheelt wel, ja. Hij houdt er ook van om ‘James’ te spelen in huis. Dan komt hij vragen of we iets lekkers willen drinken. Jaimie kan zich gelukkig ook goed bezighouden, onder meer met zijn PlayStation.”
“Onze andere zoon Tim, die een jaartje jonger is dan Jaimie, werkt in een bakkerij in Bredene, samen met zijn vrouwtje. De twee hebben sinds januari een kindje, dus zij hebben hun handen vol. We denken aan heel veel mensen dezer dagen. Door al zo lang actief te zijn in de horeca, kennen we heel veel mensen. We hebben ook een uitgebreid klantenbestand, waaronder ook een ouder cliënteel. Onze gedachten zijn ook bij die mensen, die tot de risicogroep behoren. Zelf nemen we het ook heel serieus op en mijden we alle contact”, aldus Geert Van Kerschaver.
Ardennen
“Het plan was om naar de Ardennen te trekken, dat ziet er nog een redelijk corona-vrije zone uit. Mensen die we kennen hebben daar een huisje. Maar met de lockdown op komst zijn we waarschijnlijk gedwongen om thuis te blijven. Er is werk genoeg thuis, daar niet van. Maar ons leven bestaat sinds jaar en dag uit werken voor de zaak. We openen halfweg februari en tot eind maart zijn we zes dagen op zeven open. Daarna is het zeven op zeven tot 11 november. We hebben daarna wel wat vakantie, maar eigenlijk zijn we dan al snel weer bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen, met alles klaar te zetten, te kuisen… geloof me, we hebben soms tijd tekort. Maar hoe drukker het is, hoe liever we het eigenlijk hebben. Dat is ons lang leven.”
“En nu is dat precies een knop die ze hebben afgezet. (stil) Het is ook geen restaurant met vier tafels, hé. Binnen kunnen er 250 mensen zitten, op het terras nog evenveel. Als de maatregelen blijven gelden tot na de paasvakantie, is dat voor ons een ramp. Die vakantie is steevast een drukke periode met heel wat mensen die naar de zee komen afgezakt. Als we die mankeren, dan vrees ik dat we dat nooit meer ophalen. De eenmalige premie die de overheid beloofde om ons te ondersteunen? (blaast) Ochere. Ik krijg met die 4.000 euro niet eens mijn gas- en elektriciteitsrekening voor een maand mee betaald, laat staan dat het iets anders zou compenseren. Het enige wat we kunnen doen, is net zoals zoveel mensen: afwachten en hopen dat het snel voorbij gaat.”
Bio h2>
Geert Van Kerschaver (59) en Suzie Sabbe (60) uit Middelkerke zijn de ouders van Jaimie (28) en Tim (27). Jaimie werkt in soepbar Lizette in Oostende. Tim runt samen met Sara Deschacht een bakkerij in Bredene. Sinds januari zijn ze ouders van een dochtertje. Geert en Suzie zijn al 40 jaar actief in de horeca. Iets meer dan de helft daarvan runnen ze restaurant Walrave in het provinciaal domein in Raversyde, een drukbezochte zaak, die open is van februari tot november. p>
De Coronamonologen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier