Hertsbergse Heemkring onthult herdenkingssteen WO1

© (Foto PH)
Redactie KW

Precies 100 jaar nadat de Duitsers na hevige gevechten zich terugtrokken uit Hertsberge en op die manier de bevrijding inluidden, legde de Hertsbergse heemkundige kring een herdenkingssteen bij het oorlogsmonument aan de kerk.

“Toen het einde van de oorlog naderde en de Duitse troepen de aftocht bliezen zochten ze in de nacht van 16 oktober nog een mogelijkheid om zich te verschansen achter de Ringbeek en Hertsbergebeek in Wingene en Hertsberge“, vertelt Dirk Laforce die samen met Eric Biebauw en het bestuur van de heemkundige kring een tentoonstelling heeft opgezet rond die wrede oorlogsdagen.

Ze kwamen vanuit Wijnendale, Torhout en Ruddervoorde. Ze moesten twee dagen standhouden op die positie. De Duitse artillerie nam op 17 oktober in de voormiddag ten oosten van Beernem stellingen in. Het terrein was in het voordeel van de Duitse verdedigers. Het park en kasteel Rapaert de Grass boden beschutting. Het terrein liep af in de richting van de aanvallers. De Hertsbergebeek, het park en het kasteel werden versterkt met prikkeldraadversperringen en stellingen. De beek werd afgedamd en was aangezwollen tot een volwassen stroom van 2,5 meter breed en 1,5 meter diep. De bosjes en meanders in de beek lieten mitrailleurs toe om kruisvuur te geven over de weiden en akkers waarvan de oogst binnen was. De kerktorens van Wingene, Ruddervoorde en Waardamme werden opgeblazen zodat ze niet als waarnemingsposten voor de verenigde Fransen en Belgen konden dienen. De brug in Waardamme-dorp werd opgeblazen evenals vier bruggen en duikers in Hertsberge. Het weer was slecht. Verscheidene aanvallen van de Belgen werden neergeslagen. In Hertsberge vielen zeker een 50-tal soldaten en burgers te betreuren.”

“Met de heemkundige kring speelden we al meer dan een jaar met het idee om de slag rond de beek die uiteindelijk tot de bevrijding leidde, passend te herdenken”, vertelt voorzitter Renaat Van Belleghem van de heemkring. “Eerst en vooral is er de tentoonstelling in de Sint-Janskerk die tot nu toe al 800 toeschouwers mocht verwelkomen maar er moest ook iets blijvend zijn. Martin Van Waeleghem en Jean Paul Canneyt van ons bestuur engageerden zich om een passende herdenkingsteen te ontwerpen en te installeren met de gebeitelde tekst: ‘Hertsberge herdenkt en herinnert 1918-2018’. Die werd na een stemmige vredesviering in de kerk door deken Luc Deschodt gezegend in aanwezigheid van schoolkinderen en vertegenwoordigers van de parochie en de heemkundige kring.”

(PH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier