Gouverneur brengt probleem van kerncentrale Gravelines ter sprake

Redactie KW

Gouverneur Carl Decaluwé deelt de bezorgdheid over de toestand van de kerncentrale in Gravelines. Hij zal het thema zowel bij het college van gouverneurs als bij de prefect van Nord-Pas-de-Calais ter sprake brengen. Dat maakte hij bekend na een gesprek met Greenpeace.

Uit een wetenschappelijk rapport van de milieuorganisatie blijkt dat de kerncentrale van Gravelines verouderd is en niet meer beantwoord aan de huidige veiligheidsnormen. Vorige week toonden de burgemeesters van het Westhoekoverleg zich al bezorgd.

Noodplanning

Volgens Greenpeace staan in ons land ruim 200 meetposten om radioactiviteit te meten. Er zijn ook ruim 500 alarmsirenes. Aan onze kust staan er volgens Greenpeace geen. Toch is er een provinciaal noodplan maar bij nucleaire rampen is het federale niveau bevoegd. “Op een regelmatige manier laten we de sirenes gaan, dat werkt allemaal. Regelmatig wordt ook gekeken naar de zogenaamde snuffelpalen. Dat klopt allemaal. Maar op het ergste ergste voorzien zijn, is geen taak van de gouverneur, dan zitten we op nucleaire noodplanning op federaal vlak en dat zal ik ook bij het college van gouverneurs nog eens aankaarten”, zegt Carl Decaluwé.

Na de burgemeester van het Westhoekoverleg neemt nu dus ook de gouverneur initiatieven om de toestand van de kerncentrale in Gravelines extra op te volgen. Binnenkort moet ook minister van binnenlandse zaken Joëlle Milquet over deze kwestie antwoorden op een parlementaire vraag van parlementslid Wouter De Vriendt van Groen.

(K.V.)

Meer vanavond in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00

Gouverneur brengt probleem van kerncentrale Gravelines ter sprake

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier