Gezongen Zeer in première

Redactie KW

Vanavond gaat ‘Gezongen Zeer’ van Theater Antigone in première in Kortrijk met Lucas Van den Eynde en Tania Van der Sanden. Een psychiatrische patiënt die zich artiest waant, geeft een comebackconcert. Gezongen Zeer is een indringend stuk over menselijke relaties, maar het blijft luchtig door de vele groteske situaties. Het theaterstuk is deze maand en begin juni nog een paar keer te zien in enkele West-Vlaamse gemeenten.

Harry is schizofreen en zit al 10 jaar in een psychiatrische instelling. In zijn verbeelding ziet hij zichzelf als een wereldster. En dat leidt uiteindelijk tot een pijnlijke ontnuchtering. “We hebben met dit verhaal hard gewerkt op het groteske en het drama dat eronder ligt. En als die balans goed zit, dan dank ik dat we echt goed kunnen lachten, zoals vaak in komedies dat je zit te lachten omdat je pijnlijke situaties uit je eigen leven herkent”, zegt regisseur Jos Verbist.

Vloeken, schelden, razen, tieren, alle onmacht en frustratie komen naar boven wanneer relaties onder zware spanning staan. En toch is Gezongen Zeer eigenlijk geen tragedie. “Bij heel veel situaties als toeschouwer of waarnemer weet je soms niet goed of je mag lachen of moet huilen. Dat is een heel dunne lijn”, zegt acteur Lucas Van Den Eynde. “Ik voel mij daar heel goed bij. Het is een groep doe goed zoekt naar de grens tussen drama en humor. En dat is het, als het lukt, hé”, zegt actrice Tania Van Der Sanden.

‘Gezongen Zeer’ is in mei nog te zien in Torhout, Koksijde en Brugge en in juni in Roeselare.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier