Verdwenen oorlogsleeuwke na precies 100 jaar terug thuis

© (Foto BRU)
Redactie KW

Na precies 100 jaar te zijn verdwenen uit het Kuurnse straatbeeld, is de leeuw die de adelaar verslaat opnieuw te bewonderen in al zijn pracht.

Het Leeuwke dat aanvankelijk na de Eerste Wereldoorlog als oorlogsmonument te zien was op het Kuurnse Marktplein ter nagedachtenis van de vele zinloze slachtoffers die deze oorlog had geëist, bleek echter in de Tweede Wereldoorlog, toen het Duitse leger opnieuw Kuurne viseerde, als een rode lap op een stier te werken. Het leeuwke, vol van symboliek, met in zijn klauwen de Duitse adelaar werd echter voor de Duitse soldaten het mikpunt van vandalisme en werd dan ook zwaar verminkt, gezien de Duitse bezetter niet konden aanzien hoe de Belgische Leeuw overwon op de Duitse adelaar.

Als vergelding werd het Duitse symbool door de Duitse soldaten uit de klauwen van de Belgische leeuw gehakt en bleef de leeuw achter zonder prooi. In 1952 verdween het leeuwke vervolgens in publieke handen en werd het stil rondom dit oorlogsmonument die al die tijd werd gebruikt als tuingarnituur.

Het was echter diaken en bakker Filiep Depoortere, die even geleden de woning aankocht gelegen in de Brugsesteenweg waar het leeuwke terug te vinden was, die het oorlogsmonument terug schonk aan het gemeentebestuur van Kuurne. De gemeente riep de hulp in van kunstenaar Edgard Defoort om het leeuwke in zijn oorspronkelijke staat te herstellen. “Vandaag, precies 100 jaar later, komt het leeuwke opnieuw thuis”, aldus burgemeester Francis Benoit. “Ik ben trots en blij dat het leeuwke na vele jaren en inspanningen van velen eindelijk weer in handen van het gemeentebestuur is en dat we het zo aan de Kuurnenaars kunnen teruggeven.”

Wie het leeuwke in al zijn pracht en praal verwerkt in een nieuw oorlogsmonument, waarop alle namen te lezen zijn van de Kuurnse gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog, wil bewonderen, kan dit vanaf vandaag doen op de Kuurnse begraafplaats in de omgeving van de kapel. Vanaf maandag zal tevens een brochure te verkrijgen zijn op de vrijetijdsdienst van de gemeente Kuurne waarin de geschiedenis van ‘t Leeuwe te lezen valt.

(BRU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier