Trabant blikvanger bij herdenking val van Berlijnse Muur

Marnick Dehouck,Patrick Boone, Lode Anseel, Jean-Pierre Geelhand de Merxem en Stefaan Decrock bij de legendarische Trabant P50. (foto EF)
Redactie KW

Op 9 november is het 30 jaar geleden dat de Berlijnse Muur gevallen is. De gemeente Heuvelland, het War Heritage Institute en de vereniging Berlin No More Walls, willen samen met diverse partners deze historische aardverschuiving in de Europese geschiedenis in de kijker zetten. “We doen dit met een tentoonstelling, een theaterweekend en een programmatie in de commandobunker van Kemmel”, zegt Stefaan Decrock van de Dienst Toerisme.

De commandobunker in Kemmel is de enige plek in ons land die verwijst naar de Koude Oorlog. De Berlijnse Muur was hét symbool van die oorlog. Om het verhaal van deze periode te duiden, staat gedurende een jaar een Trabant P50 in het Kemmelse Bezoekerscentrum. Een blikvanger die er kwam dankzij de contacten van Lode Ameel (63) uit Zwevezele, voorzitter van de vereniging Berlin No More Walls.

“Mijn interesse voor de geschiedenis van de Berlijnse Muur gaat terug tot het jaar 1977. Ik studeerde voor boekhouder en met de medestudenten trokken we op uitstap naar Berlijn. Ik was toen al bezig met fotografie. Ik herinner me dat ik aan de West-Duitse kant op een toren stond om het niemandsland te fotograferen. Op het moment dat ik mijn fototoestel scherp stelde, nam de Oost-Duitse wachter zijn verrekijker om er zeker van te zijn dat ik geen wapen aan het laden was. Dat verhaal namen we natuurlijk mee naar huis.”

Dominostenen

In de jaren 90 trok Lode opnieuw naar Berlijn, de Muur was toen gevallen. “Toeristen verdrongen zich aan Checkpoint Charlie om een stukje van de Muur te verkrijgen. Dat kon mits betaling en voor ons toeristen best in Oost-Duitse marken want die waren minder waard dan de West-Duitse.” Door de opeenvolgende bezoeken van Lode ontstonden vriendschapsbanden ter plaatse. In de aanloop naar de 20ste herdenking van de val van de Muur werd Lode gevraagd om één van de vallende dominostenen van een tekening te voorzien. “In samenspraak met de kunstenaar werd gekozen voor een paard dat over een denkbeeldige muur sprong met op het rug van de ruiter de vermelding DDR en als onderschrift Berlin No More Walls, het werd in 2011 de naam voor mijn vereniging.”

De dominosteen waarvan sprake is één van de bijzondere objecten van de tentoonstelling die de gemeente Heuvelland opzet in de commandobunker. “In vier nooit eerder gebruikte ruimtes van de commandobunker vertellen we de geschiedenis van de Muur: zijn context, de bouw en de ondergang en het alledaagse leven aan beide kanten”, duidt Stefaan Decrock. De tentoonstelling kan bezocht worden mits aankoop van een toegangsticket van de commandobunker en dit in het Bezoekerscentrum van Kemmel waar de Trabant P50 gedurende de hele periode in het oog zal springen. “Deze wagen werd gebouwd met Duroplast of samengeperst katoen omdat de DDR niet over voldoende staal beschikte. De Trabant met een tweetaktmotor was de Volkswagen van de DDR”, weet Lode Ameel die nog meegeeft dat Bekende Duitsers deze wagen van hun handtekening hebben voorzien. Onder hen drie personages die een hoofdrol speelden bij de val van de Muur en de hereniging van Duitsland.

Kohl en Gorbatsjov

“Helmut Kohl was bondskanselier van Duitsland van 1982 tot 1998, Michael Gorbatsjov was tot 1991 de leider van de Sovjetunie en Günter Schabowsky de DDR-woordvoerder die op 9 november 1989 de vraag van een journalist over de reisvrijheid beantwoordde met Ab Sofort (onmiddellijk) en zo onrechtstreeks de directe aanleiding was voor de val van de Muur.” Op de Trabant staat ook de handtekening van zanger Peter Maffay. “Zijn wereldhit Du was de openingsdans van mijn huwelijk”, lacht Lode Ameel. (MDN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier