Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 1.725.925,14 euro toe voor de restauratie van de Onze-Lieve-Vrouw basiliek in Moorslede

Onder meer houten dakconstructies en het buitenschrijnwerk worden hersteld, de leien dakbedekking wordt vernieuwd, de buitengevels en de glasramen worden gerestaureerd.

De basiliek werd ontworpen door de Engelse architect Augustus Welby Pugin. Pugin ontwierp vele Engelse kerken, en tekende ook het interieur van het Palace of Westminster in Londen.

Het gebouw is opgericht ter gelegenheid van de afkondiging van de dogmaverklaring van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria op 8 december 1854, op initiatief van bisschop Joannes-Baptista Malou. In 1867 is de eerste heilige mis er opgedragen.

Onder het Onze-Lieve-Vrouw altaar ligt een prachtige crypte met het praalgraf van Ridder Jan van Dadizele. De brandglasramen die de basiliek sieren, vertellen de geschiedenis van het monument. Jaarlijks vinden heel wat bedevaarders hun weg naar de basiliek. De verering tot Onze-Lieve-Vrouw van Dadizele dateert uit de veertiende eeuw. Vooral tijdens de maand mei en tijdens de novene van 8 tot 16 september is het er zeer druk.

Na de restauratie blijft het monument in gebruik voor de eredienst. De basiliek werd in 1939 beschermd als monument.

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 1.725.925,14 euro toe voor de restauratie van de Onze-Lieve-Vrouw basiliek in MoorsledeOnder meer houten dakconstructies en het buitenschrijnwerk worden hersteld, de leien dakbedekking wordt vernieuwd, de buitengevels en de glasramen worden gerestaureerd.De basiliek werd ontworpen door de Engelse architect Augustus Welby Pugin. Pugin ontwierp vele Engelse kerken, en tekende ook het interieur van het Palace of Westminster in Londen.Het gebouw is opgericht ter gelegenheid van de afkondiging van de dogmaverklaring van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria op 8 december 1854, op initiatief van bisschop Joannes-Baptista Malou. In 1867 is de eerste heilige mis er opgedragen.Onder het Onze-Lieve-Vrouw altaar ligt een prachtige crypte met het praalgraf van Ridder Jan van Dadizele. De brandglasramen die de basiliek sieren, vertellen de geschiedenis van het monument. Jaarlijks vinden heel wat bedevaarders hun weg naar de basiliek. De verering tot Onze-Lieve-Vrouw van Dadizele dateert uit de veertiende eeuw. Vooral tijdens de maand mei en tijdens de novene van 8 tot 16 september is het er zeer druk.Na de restauratie blijft het monument in gebruik voor de eredienst. De basiliek werd in 1939 beschermd als monument.