Nieuw jaarboek rolt van de persen in Ardooie

Tot 1914 was er in Ardooie een gewapende brandweer. De mannen hadden geweren en de bevelhebber een sabel. Deze en andere feiten staan in het vijftiende jaarboek van de heemkundige kring. (JM-repro JM) © (JM-repro JM)
Redactie KW

Voor het vijftiende opeenvolgende jaar brengt de heemkundige kring een jaarboek uit. Vanaf 1 december is het boek verkrijgbaar in het gemeentehuis voor de prijs van 12 euro. Ook nu weer staan er heel wat boeiende bijdragen in die een blik werpen op historische gegevens uit de gemeente.

Lucien Van Acker, eregemeentesecretaris en historicus, schreef samen met Louis Goethals, erevoorzitter van de Landelijke Gilde, een bijdrage over 125 jaar Landelijke Gilde in Ardooie. Hendrik Viaene dook in de geschiedenis van het haltestation van de Kortekeer. Een andere bijdrage van Lucien Van Acker handelt over de voorgeschiedenis van de Koninklijke muziekmaatschappij Sint-Cecilia Ardooie. Gabriël Houthoofd geeft voor de tweede keer uitleg over een aantal oude straatnamen in Ardooie.

150 jaar brandweer

Wie alles weet over de geschiedenis van 150 jaar brandweer in Ardooie is dan weer Lucien Van Acker. Hij brengt een overzicht van de geschiedenis van het brandweerkorps dat zopas deze verjaardag uitgebreid vierde.

Wat de achterhuisjes en de trappenhuisjes van Koolskamp precies zijn, vernemen wij van Jan David, ook al een trouw medewerker aan het jaarboek. En dan komt Lucien Van Acker nog eens aan de beurt om de heraldiek in Ardooie en Koolskamp te belichten. André D’Halluin toert met ons tenslotte rond in het kasteel en het Ardooise Veldbos.

Ondertussen dikt de beeldenbank met oude foto’s uit Ardooie en Koolskamp aan. Monnikenwerk van ondermeer Luc Vanneste, secretaris van de heemkundige kring. De beeldenbank geeft een mooi overzicht van de historische gebeurtenissen in de gemeente met oude klasfoto’s, groepsfoto’s uit het rijke verenigingsleven, oude en verloren gegane herbergen met dorpszichten van weleer…

Je kan de beeldenbank raadplegen op de website van de heemkundige kring en doorklikken naar ‘beeldenbank’. Heb jij nog passende foto’s, dan kan je contact opnemen met Luc Vanneste.

(Jan Maeseele)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier