Ieper en Brugge herdenken atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki

© EG
Redactie KW

De stad Ieper en Mayors for Peace herdachten dinsdag de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki. Op dinsdag 6 en 9 augustus is het 74 jaar geleden dat twee Japanse steden getroffen werden door een kernwapen. Ook in Brugge, Lichterveld en Kortemark wapperde de vredesvlag.

Mayors for Peace is een internationaal netwerk van steden en gemeenten waar ook de stad Ieper lid van is. De organisatie werd in 1982 opgericht door de burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki om, in solidariteit met steden uit heel de wereld, te pleiten voor nucleaire ontwapening. Wereldwijd telt de organisatie 7.772 steden in 163 landen. In België zijn 375 steden en gemeenten lid van het netwerk. De stad Ieper is sinds vorig jaar, op vraag van burgemeester Matsui van Hiroshima, de ‘hoofdstad’ voor België. Burgemeester Emmily Talpe nam het initiatief om alle leden op te roepen om deel te nemen aan de jaarlijkse herdenking van de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki op 6 en 9 augustus.

Herdenkingsinitiatief

Op vraag van Emmily Talpe namen honderd Belgische steden en gemeenten deel aan het herdenkingsinitiatief. Daarbij werd de Mayors for Peace-vlag gehesen op dinsdag 6 augustus om 8.15 uur. De vlag wordt vervolgens gestreken op vrijdag 9 augustus om 11.02 uur, de twee tijdstippen waarop twee bommen de twee steden vernielden. Bommen Little Boy (Hiroshima) en Fat Man (Nagasaki) maakten 140.000 en 70.000 slachtoffers.

In Ieper werd de vlag gehesen op het pleintje op de hoek van het Sint-Maartensplein en het Vandenpeereboomplein. Samen met de burgemeesters Matsui en Taue wil de stad Ieper stilstaan bij wat de beide Japanse steden is overkomen en samen met hen de internationale gemeenschap oproepen op dringend werk te maken van wereldwijde nucleaire ontwapening. Vandaag telt de wereld immers nog steeds zo’n 15.000 kernwapens die gemiddeld 30 keer de kracht hebben van de bommen die 74 jaar geleden zijn ingezet.

Stadhuis Brugge

Ieper en Brugge herdenken atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki
© JVM

Ook in Brugge werd dinsdagmorgen de vredesvlag gehesen. De vlag werd om 08.15 uur gehesen, toen viel de eerste bom en zal aanstaande vrijdag 9 augustus om 11:02 gestreken worden, dat is het precieze tijdstip van het droppen van de tweede bom.

Verder was er ook aandacht in Kortemark en Lichtervelde voor de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki.

Ieper en Brugge herdenken atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki
© Foto Coghe

(EG/JVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier