Historium Tower in Brugge geopend

Philip Pierins en Dirk De fauw. © (Foto Davy Coghe)
Redactie KW

Burgemeester Dirk De fauw en schepen voor Toerisme Philip Pierins openden deze morgen de 35 meter hoge Historium Tower, de nieuwe attractie van het Historium op de Markt van Brugge.

“Het idee om de neogotische toren uit 1921 van het Historium-gebouw open te stellen voor publiek rees al op bij de start van het Historium in 2012. ‘En route’ werd het plan verschillende keren terug opgerakeld, maar het werd pas echt concreet in 2016. Gezien het Historium een beschermd gebouw is op de historische Markt van Brugge moest met de wensen van diverse partijen rekening gehouden worden, tegelijkertijd moest het project rendabel blijven”, zei General Manager van het Historium Christoph Roose bij de opening.

“De volledige toren werd van boven tot onder gerenoveerd. Er werd een nieuwe trap geplaatst en het traject werd veiliger gemaakt. Tijdens de zomer- en herfstvakantie werd de Toren voor het eerst geopend voor publiek, als testfase, waarna werd bijgestuurd en verder gewerkt aan de renovatie. Midden december was de toren 100% afgewerkt. Ondertussen is de feedback van de bezoekers (zowel buitenlandse bezoekers als Bruggelingen) unaniem lovend.”

Een bezoek aan de Historium Tower kost zes euro en is toch wel voor de durvers. De uitkijkpost van de historisch beschermde toren is klein en niet erg comfortabel. Omwille van veiligheidsredenen worden personen met claustrofobie of hoogtevrees afgeraden om de toren te bezoeken. De minimumleeftijd voor het torenbezoek is 14 jaar. Eens de top behaald, wordt het publiek echter beloond met uitzicht op de belangrijkste gebouwen, wijken en straten van Brugge: de Sint-Salvator kathedraal, het Concertgebouw, het Belfort, het Prinsenhof, de Sint-Jacobskerk, Hof Bladelin, de Stadsschouwburg, Sint-Gilliskwartier, …

Doordat de toren niet heel erg hoog is, kan iedereen alles in detail bekijken en fotograferen, op een bijna tastbare afstand. De uitbating van het Historium gaf nog enkele indrukwekkende cijfers mee: In de periode tussen 27 en 30 december kreeg het Historium elke dag meer dan 6500 bezoekers over de vloer. Topdag was zondag 30 december met 6.937 personen in het gebouw. Die dag werden ook 198 tickets voor de Historium Toren verkocht terwijl de maximum capaciteit 244 is. Een bezoek van de toren zelf is voor iedereen betalend maar de toegang tot het Historium is voor alle Bruggelingen gratis.

(PDV – Foto DC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier