For Freedom Museum zet ‘Helden van de Noordzee’ in de schijnwerpers

Op de foto Danny en Freddy Jones, Mathieu Coolen en Johan Simoens. © DM
Redactie KW

Met de tentoonstelling ‘Helden van de Noordzee’ brengt het For Freedom Museum ode aan de Vlaamse vissers die tijdens WO II omkwamen toen hun vaartuig op een mijn liep. ‘Helden van de Noordzee’ is een eigenzinnige expositie met een unieke dynamiek vol emotie en beleving. Wie trouwens alles wil weten over het oorlogsmuseum komt volgend voorjaar aan zijn trekken. Dan is het For Freedom een van de blikvangers in het nieuwe VRT-programma De Zaak.

“Tijdens de vlucht naar Engeland, eind mei 1940, hielpen heel wat vissers bij de evacuatie van Britse troepen uit Duinkerke”, vertellen curators Freddy en Danny Jones. “Weinigen die weten dat de overvloedige vangst aan haring onze bevolking toen redde van de hongersnood. In onze tentoonstelling herbeleeft men de intense angsten en ervaringen van onze vissers in deze harde tijden. Een gevaar dat trouwens nog niet helemaal geweken is. 75 jaar na WO II zijn de nog talrijke bommen en mijnen die nog op de zeebodem liggen een dagelijks gevaar voor onze vissers.”

Meer dan 330 vissers

“Na een gesprek met een aantal oude vissers beseften we dat er nog nooit ode was gebracht aan de helden die tijdens WO II hun leven riskeerden om vis aan wal te brengen. Na heel wat speurwerk, waarbij we volle medewerking van de visserij kregen, kwamen we tot de conclusie dat meer dan 330 vissers omgekomen zijn en meer dan 60 vaartuigen op een mijn liepen”, klinkt het.

“De expo Helden van de Noordzee, wordt een symbolische belevenis. We brengen in ons museum geen art effect maar presenteren een beleving met geluid- en beeldeffecten waarbij bezoekers de angst en de heldenmoed van de vissers kunnen herbeleven. Daarbij vernoemen we al de namen van de vissers die omkwamen.”

Op de openingsavond zullen straks verschillende nog levende getuigen aanwezig zijn

“Dat het een bijzonder boeiende expositie wordt, hebben we te danken aan Christophe Floré. De art director van het Cartoonfestival is zeer geboeid door de Tweede Wereldoorlog. Hij gaf aan heel wat fragmenten een emotievolle toets. Op de openingsavond zullen straks verschillende nog levende getuigen aanwezig zijn. De expo belicht niet alleen Knokke-Heist maar de vissers van heel de kust: vanaf Adinkerke en De Panne tot aan de Nederlandse grens.”

De tentoonstelling Helden van de Noordzee loopt van 5 september 2019 tot 6 september 2020. Het is een gratis tentoonstelling bovenop het toegangsticket van 8 euro”, aldus de Jones-broers die straks blikvanger zijn van het nieuwe VRT-programma De Zaak.

Kamal Kharmach

“Het programma De Zaak wordt gepresenteerd door Kamal Kharmach. Zijn nieuw tv-programma De Zaak handelt over ondernemingen die bepaalde problemen hebben. Het probleem van het For Freedom Museum is marketing! We zijn niet schuw om te zeggen dat we een pracht van een museum hebben maar dat we nog meer nationale en internationale bekendheid willen.”

“Wat belangrijk is in zaken doen is plaats, plaats en plaats! En die plaats is niet zo excellent. Ons museum is gelegen in het prachtige Ramskapelle. Maar het is een locatie waar je doelgericht naartoe moet rijden. Wij krijgen aardig wat bezoekers over de vloer maar we verdienen meer!”

“De manier waarop we meer bezoekers kunnen lokken: dat is het item waar Kamal en de VRT ons straks mee helpen. Zelf zijn we zodanig doordrongen van onze passie dat we er niet bij stilstaan hoe we ons museum best verkopen. Het programma maakt duidelijk dat we op gebied van marketing nog veel kunnen leren.”

“We hebben al vier draaidagen achter de rug en er volgen er nog evenveel. De Zaak komt volgend voorjaar op het scherm. Daarbij zijn 50 volle minuten volledig aan ons For Freedom Museum gewijd. Men rekent op 600.000 kijkers”, vertellen Freddy en Danny Jones.

Info: For Freedom Museum, Ramskapellestraat 91-93, Knokke-Heist; info@forfreedommuseum.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier