Archeologen graven deel van Brits kamp op uit Eerste Wereldoorlog in Vlamertinge

© Raph De Brant
Redactie KW

Op het gehucht Brandhoek in Vlamertinge werd bij opgravingen een deel van een Brits legerkamp uit WO I opgegraven. Daarbij geen bomkraters en loopgraven, maar wel potjes, flesjes en kruiken. “De vondsten geven een goed inzicht in het reilen en zeilen in een dergelijk kamp.”

Bij opgravingen op de Brandhoek in Vlamertinge kwamen resten van het B-camp aan de oppervlakte. Het B-camp was een van de vele Britse WO, I-kampen die buiten het bereik van de vijand lagen. In onze regio werden er in de loop van de oorlog tal van kampen opgetrokken waar soldaten een tijdje konden verblijven. Op een kaart is te zien dat er in en rond Vlamertinge verschillende van zo’n kampen te vinden waren. Een daarvan was het B-camp en het is dat dat de afgelopen weken door archeologen deels werd blootgelegd. Op de plek van opgraving, langs de Kleine Branderstaat op het gehucht Brandhoek, komt een verkaveling van een 15-tal huizen.

“Zo’n kampen bevonden zich achter de linies en buiten het bereik van de vijandelijke artillerie, zodat je er wel wat anders vindt dan loopgraven, bomkraters en munitie”, zegt archeoloog Raph De Brant van Ruben Willaert NV. “Het kamp lag naast de weg naar Poperinge en er bevond zich aan een spoorweg. Net aan B-camp lag er een militair hospitaal. Er was dus nogal wat verkeer op die plek.” Van de houten barakken die er ooit stonden, is niet veel teruggevonden. “Op het einde van de oorlog werd het kamp dan toch beschoten en moest het worden ontruimd.”

Afvalputten

“Interessant waren de afvalputten die we op de site aantroffen”, zegt de archeoloog. “Daarin vonden we overblijfselen van conservenblikken van sardines en beef. Ook lag er heel wat glas van sausflessen, hoestsiroop, pickels en andere levensmiddelen.”

Tussen de scherven een potje om vlees in te bewaren, afkomstig van het bedrijf G.W. Plumtree uit Southport, een plaatsje aan de westkust van Engeland, tussen Liverpool en Blackpool. Het bedrijf bestaat niet meer, maar de gebouwen zijn er nog te vinden.

Archeologen graven deel van Brits kamp op uit Eerste Wereldoorlog in Vlamertinge
© Raph De Brant

Op de site groeven de archeologen de resten op van wellicht een paard. “Verder onderzoek door een specialist zal moeten uitmaken of wel echt om een paard gaat of om een muildier”, aldus Raph De Brand. “We zijn niet 100 procent zeker of het dier in de oorlog is gestorven, het kan ook later zijn gebeurd. In het graf vonden we geen andere aanwijzingen, maar dat wil natuurlijk niets zeggen.”

Het idee werd opgeworpen om eventueel met de gevonden voorwerpen een expo te organiseren, maar daarover is nog niets beslist. (CMW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier