Zomerse stilte voor de faillissementsstorm

Redactie KW

In de maanden juli en augustus zijn in België 918 bedrijven failliet gegaan, bijna 33 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. In West-Vlaanderen gingen 41 zaken failliet, drie meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit de barometer van handelsinformatiekantoor Graydon. Dat kantoor verwacht wel een faillissementsstorm in het najaar.

In de eerste acht maanden van 2020 gingen 5.289 bedrijven failliet, klinkt het. Dat is een daling van 30,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Door de faillissementen zijn al potentieel 5.289 banen verloren gegaan, of 30,3 procent minder dan vorig jaar. Het faillissement van Brantano is het op één na grootste als het gaat om het aantal betrokken banen: 698.

In West-Vlaanderen gingen 41 bedrijven failliet in de zomermaanden, drie meer dan vorig jaar en evenveel als in 2018. In arrondissement Brugge waren er zelfs opvallend minder faillissementen: 6 tegenover 15 vorig jaar. In de andere West-Vlaamse arrondissementen waren er meer zaken failliet: Ieper 3 tegenover 1 vorig jaar, Kortrijk 23 dit jaar en 18 vorig jaar, in Oostende 3 in 2020 tegenover 1 in 2019 en in Veurne 6 tegenover 3 vorig jaar.

In het Vlaams gewest daalde het aantal faillissementen in de zomermaanden (-19,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar) tot 525 faillissementen. In het Waals gewest waren er 251 bedrijven failliet (-23,2 procent) en in het Brussels gewest waren dat er 139, of 63 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar.

“Op het eerste oog is een daling van het aantal faillissementen in deze ongekende tijd vreemd”, zegt Eric Van den Broele van Graydon. “De faillissementscijfers stroken op dit moment niet met de reële economie. Veel bedrijven hebben het uitermate zwaar om het hoofd boven water te houden, het enige wat hen nog in leven houdt zijn de steunmaatregelen van overheidswege.”

Graydon ziet dat zelfs met de steun van de overheid, het voor veel bedrijven ophoudt. “We verwachten dan ook een faillissementsstorm in het najaar van 2020. Een bijsturing in de wetgeving op de faillissementen is ook noodzakelijk om deze storm beheersbaar te maken”, stelt Van den Broele. Graydon had voor de zomer al een bijsturing van de faillissementswetgeving gevraagd tegen zo’n tsunami aan fallissementen. (Belga/MVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier