West-Vlaanderen heeft meeste lang openstaande vacatures

Redactie KW

Bijna vier op de tien West-Vlaamse kmo’s (37 procent) wil tussen april en juni nieuwe mensen in dienst nemen. Daarmee doet West-Vlaanderen het beter dan het Vlaamse gemiddelde (34,4 pct). Opmerkelijk is wel dat West-Vlaanderen het grootste aantal lang openstaande vacatures kent. Dat blijkt uit de barometer van SD Worx over de tewerkstellingsvooruitzichten van Belgische kmo’s bij 1.047 bedrijven.

West-Vlaanderen kampt met het grootste aandeel lang openstaande vacatures: 43,9 pct van de West-Vlaamse vacatures blijft lange tijd niet ingevuld. In de rest van Vlaanderen staan gemiddeld drie op de tien vacatures (30,4 pct) lange tijd open.

“De zoektocht naar de juiste profielen blijft voor vele West-Vlaamse kmo’s soms lastig”, legt Annelies Rottiers van SD Worx uit. “Toch merken we dat de plaatselijke kmo’s optimistisch blijven. Ze zijn vooral op zoek naar vaste en voltijdse werkkrachten. Het feit dat West-Vlaamse kmo’s bovendien hun personeelsbestand nog willen uitbreiden, toont aan dat de West-Vlaamse economie het zeker niet slecht doet.”

Al vijf kwartalen wil minstens een derde van de Belgische kmo’s mensen aanwerven. “Hoewel West-Vlaanderen zich de laatste twee kwartalen steeds onder dit gemiddelde bevond, is er nu een positieve evolutie merkbaar: 37 pct van de West-Vlaamse bedrijven met 1 tot 99 werknemers plant mensen aan te nemen tussen april en juni”, benadrukt Rottiers. Daarmee doet de provincie het zelfs beter dan het algemene Vlaamse gemiddelde.

Limburg bevindt zich daarentegen duidelijk onder het Vlaamse gemiddelde: iets meer dan een kwart van de Limburgse kmo’s (26,8 pct) heeft plannen om tussen april en juni nieuwe medewerkers in dienst te nemen.

“Toch valt er niet alleen slecht nieuws te rapen”, merkt Rottiers op. “Zeven op tien Limburgse kmo’s die willen uitbreiden doen dit als uitbreiding van hun personeelsbestand en creëren dus extra werkgelegenheid. Dat is meer dan het Belgische gemiddelde, waar 66 pct aanwerft om uit te breiden, en 34 pct dit doet ter vervanging van personeel.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier