Waregem geeft marktkramers fikse korting

Gemeenteraadslid Tom Demunter van SP.A vroeg een kwijtschelding van het standgeld voor een periode van drie maanden voor alle marktkramers van de zaterdagmarkt. © DJW
Redactie KW

De marktkramers die wekelijks afzakken naar de zaterdagmarkt in Waregem, moeten de komende tijd slechts de halve prijs van hun gewoonlijke standgeld betalen. Voor marktkramers die niet-essentiële producten aanbieden, wordt het volledige bedrag kwijtgescholden, zo besliste de gemeenteraad van Waregem dinsdagavond.

De beslissing kwam er na een agendapunt dat Tom Demunter van de oppositiepartij SP.A ingediend had. Hij vroeg het schepencollege tijdens de gemeenteraad van dinsdagavond 3 november of de handelaars van de zaterdagmarkt niet konden rekenen op een kwijtschelding van de standgelden voor november, december en januari.

Tom Demunter: “Ik denk in eerste instantie aan wat de stad voor de foorkramers heeft gedaan eind augustus. Wie met zijn attractie naar de foor op de markt kwam, diende geen standgeld te betalen. Dat was zeker een mooi gebaar. Ik vraag nu hetzelfde voor de marktkramers. Die hebben het in deze coronatijden bijzonder moeilijk. Voor een tijdje geen standgeld moeten betalen, zou even mooi zijn.”

Ontgoocheld

De meerderheid van CD&V kon zich in het geagendeerde punt van raadslid Demunter gedeeltelijk wel vinden. Maar schepen van Lokale Economie Kristof Chanterie stelde voor dat de fractiewoordvoerder van zijn partij een amendement voorlegde.

“Er zijn verschillende marktkramers die wel mogen verkopen op de zaterdagmarkt. Ik denk dan aan voeding. Aan hen zouden wij voor een periode van enkele maanden de helft van het standgeld vragen. En de handelaars die verplicht moeten thuisblijven, moeten dan voor diezelfde periode vooraf geen standgeld betalen. Wij vragen 2 euro per lopende meter”, geeft Chanterie nog mee.

Margaux Desmet, woordvoerder van de CD&V, diende daarop het tegenvoorstel in dat uiteindelijk werd goedgekeurd. Tom Demunter was ontgoocheld dat niet alle handelaars van de zaterdagmarkt kunnen genieten van kwijtschelding.

Nieuwe actie

Een volledige kwijtschelding zou wekelijks 1.000 euro kosten, maar het gaat het stadsbestuur om het principe. “Sinds de lockdown heeft de zaterdagmarkt telkens een redelijk goede opkomst gekend. Het najaar en de winterperiode zijn altijd ietsje minder en daarom houden we opnieuw een actie”, vervolgt schepen Chanterie.

“De marktkramers krijgen voor 1.000 euro aan flessen cava die ze mogen verdelen onder hun klanten.” Een overlegmoment met de marktleider en de marktkramers leerde dat ze tevreden zijn met die actie en de andere inspanningen die het stadsbestuur levert, klinkt het nog bij de meerderheid. (DJW/PNW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier