Voka West-Vlaanderen wil overal schepen voor ondernemen

© Belga
Redactie KW

Als het van Voka West-Vlaanderen afhangt komt er in elk van de 64 steden en gemeenten in de provincie een schepen voor ondernemen. Dat zegt de ondernemersorganisatie woensdag.

Voka wil dat lokale besturen werk maken van een schepen voor ondernemen, nu de nieuwe schepencolleges gevormd worden. De ondernemersorganisatie wil zo nauwere banden tussen de lokale overheden en de ondernemingen. Alle bevoegdheden rond ondernemerschap zoals bijvoorbeeld ondersteuning van start-ups, tewerkstelling en economie in de ruime zin worden dan gebundeld bij één en dezelfde schepen.

“Tijdens de voorbije legislatuur zagen we dat een aantal gemeenten en steden de versnippering in de hand werkten”, zegt Bert Mons, algemeen directeur van Voka West-Vlaanderen. “Zo zagen we dat bepaalde colleges een schepen van industriezones invoerden, los van het algemene economische beleid, dat er nog vaak een opsplitsing was tussen de sociale en de reguliere economie. Dit werkt een transparant en efficiënt bestuur niet in de hand.”

Op vele plaatsen is er al een schepen voor lokale economie. “Voor ons is dat te beperkend“, zegt Mons. “Lokale economie wordt vaak enkel geassocieerd met retailactiviteiten in een gemeente of stad, terwijl ondernemerschap veel meer inhoudt”, aldus Mons.

Voka wil ook één centraal aanspreekpunt binnen de administratie, zodat ondernemers op een efficiënte manier op een uniek loket met hun vragen terechtkunnen. “In de grotere steden mag het zelfs iets meer zijn, en pleit Voka voor de installatie van een ‘task force ondernemen’, waarbij een aantal sleutelambtenaren teamoverschrijdend samenwerken met het oog op het nog sneller en accurater begeleiden van onder meer investeringsdossiers van ondernemingen”, besluit Mons.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier