Voka helpt hoogopgeleide allochtonen aan werk in West-Vlaanderen

Redactie KW

Ondernemersorganisatie Voka – Kamer van Koophandel West-Vlaanderen wil hoogopgeleide allochtonen begeleiden in hun zoektocht naar werk. Daarvoor is het project @level2work gelanceerd, dat dinsdag is voorgesteld. Voka gaat nu in eerste instantie 30 allochtonen proberen te koppelen aan een West-Vlaams bedrijf.

Uit cijfers van het Agentschap voor Integratie en Inburgering blijkt dat er in 2015 1.040 hoger opgeleide allochtonen in West-Vlaanderen verbleven, waarvan 57 procent met een bachelordiploma en 43 procent met een masterdiploma. Vier van hen hebben zelfs een doctoraat. Begin 2016 stonden 523 van hen bij de VDAB geregistreerd als werkzoekend en dat aantal blijft toenemen.

Tegelijkertijd kampt de provincie met een arbeidskrapte, terwijl de vraag naar hooggeschoolden bij ondernemers blijft stijgen. Voka ziet daarin een opportuniteit. “Binnen de doelgroep van hoger opgeleide allochtonen schuilt heel wat latent talent dat we kunnen aanspreken om moeilijke vacatures in te vullen”, benadrukt Bert Mons (foto), algemeen directeur van Voka West-Vlaanderen. “We moeten die hoger opgeleide allochtonen de juiste weg naar de juiste job wijzen. Het project @level2work wil daarbij helpen.”

Mentoren gezocht

Concreet zullen 30 hoogopgeleide allochtonen gekoppeld worden aan een West-Vlaamse ondernemer of een kaderlid. Die laatste moeten dan fungeren als mentor en de allochtonen begeleiden. Voka voorziet een traject van drie maanden en het is bedoeling dat allochtonen dan een stage of job hebben. De ondernemersorganisatie is nog op zoek naar mentoren. “Zij worden klaargestoomd om die rol op te nemen en doen expertise op in het omgaan met diversiteit op de werkvloer. Ook voor hen vormt @level2work dus een meerwaarde in hun professionele én persoonlijke ontwikkeling”, besluit Mons.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier